Obeležen dan proboja Solunskog fronta

Danas se navršilo 99 godina od proboja Solunskog fronta , tim povodom delagacije udruženja boraca i lokalne samouprave položile su vence na Spomenik palim borcima za slobodu i ujedinjenje u nacionalnim pokretima i ratovima od 1809. do 1918. godine, u centru grada. Ovo je bila i prilika da se prisutni podsete na značajne datume iz srpske istorije.

– Danas se navršilo 99 godina od proboja Solunskog fronta , što se ispostavilo kao odlučujuće za slom centralnih sila u Prvom svetskom ratu. Na Solunski front, čija je dužina bila nekoliko stotina kilomera, srpska vojska prebačena je 1916. godine, posle oporavka na Krfu, nakon Albanske golgote. Za komandanta Solunskog fronta postavljen je francuski general Franše D’ Epere. Srpska vojska bila je podeljena u dve armije – Prvu kojom je komadnovao Petar Bojović i Drugu kojom je komandovao Stepa Stepanović, komandant štaba bio je vojvoda Živojin Mišić. Borbe su počele 14. septembra 1918. godine artiljerijskom paljbom po bugarskim, nemačkim i austrougarskim položajima. U zoru 15. septembra posle snažne artiljerijske pripreme krenule su u napad srpski vojnici Druge armije . Prvog dana probijeno je 11 kilometara fronta, a drugog dana širina je bila već 40 kilometara, i time je počeo slom centralnih sila na Solunskom frontu – rekao je između ostalog Stojan Stamenković, član opštinske organizacije SUBNOR-a Vlasotinca.

Težina borbi koje su se vodile je još veća jer su vođene na nadmorskoj visini od preko 2000. metara.

Interesantno je istaći da je francuski general Franše d Epere kasnije o srpskim vojnicima napisao:
„To su seljaci skoro svi, to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, to ljudi slobodni, nesalomivi, gordi na sebe i gospodari svojih njiva. Ali, došao je rat. I eto kako su se za slobodu zemlje ti seljaci bez napora pretvorili u vojnike, najhrabrije, najistrajnije, najbolje od svih. To su te sjajne trupe zbog kojih sam gord što sam ih ja vodio, rame uz rame sa vojnicima Francuske u pobedonosnu slobodu njihove otadžbine“.

Budući da je 15. septembar Dan saveza rezernih vojnih starešina bila je prilika da se prisutni sete i na značaj ove organizacije.

 

Objavljeno: 15.09.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca