Obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Republika Srbija i Republika Srpska danas, na 104. godišnjicu proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu, treći put zaredom, obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Tim povodom delegacije uruženja boraca i predstavnici lokalne samouprave položili su vence i cveće na Spomenik palim borcima za oslobođenje i ujedinjenje 1809 -1918.

-Danas izražavamo duboko poštovanje i veliku zahalnost prema našim precima koji su položili svoje živote u borbama za slobodu. Tokom istorije mnogo smo ginuli, ali uvek za prave vrednosti, za očuvanje svog identiteta, svoje kulture, svog jezika, svojih običaja kako ne bismo nestali sa lica zemlje. Srpski narod se uvek borio za očuvanje svoje teritorije, svog ognjišta, za očuvanje svoje slobode. Svakodnevno bi trebalo da se podsećamo na naše pretke, na naše žrtve – rekla je član Opštinskog veća Žaklina Stefanović.

Pukovnik u penziji i član vlasotinačkog SUBNOR-a Tomislav Mitić podsetio je da je upravo proboj Solunskog fronta označio početak kraja Prvog svetskog rata.

Praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je 2020. godine, kada je i odlučeno da to bude 15. septembar, na Dan proboja Solunskog fronta.

 

Objavljeno: 15.09.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca