Obeležena 135. godišnjica od rođenja Vlade Ilića

U Galeriji Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“ u Vlasotincu obeležena je 135. godišnjica od rođenja Vlade Ilića. Tim povodom Saša Stanković, autor monografije o gradonačelniku Beograda, održao je predavanje „Uloga Vlade Ilića u međunarodnoj politici Kraljevine Jugoslavije“.

Očigledno da su lik i delo Vlade Ilića i dalje veoma interesantni Vlasotinčanima, jer je i posle nekoliko večernjih programa u kojima se govorilo o njemu, Galerija je bila prepuna, tražila se „stolica više“ – na radost organizatora i predavača.

Otvarajući program, Srba Takić, direktor Biblioteke, podsetio je da je Vlada Ilić, mada jedan od najbogatijih industrijalaca svoga doba, čovek sa mnogobrojnih poznanstvima i političkim uticajem ipak svoje Vlasotince nosio u srcu i pomagao ga.

Saša Stanković je, dobro pripremljen i sa puno nadahnuća, uz pomoć video-bima, govorio o vezama koje je Vlada Ilić imao sa važnim ljudima, privrednicima i političarima iz raznih zemalja, i kako je te veze koristio za jačanje prijateljskih odnosa između država i za privlačnje kapitala.

Direktor Takić zahvalio je autoru što je približio široj javnosti Srbije čuvenog Vlasotinčanina i zbog toga je biblioteka predložila Stankovića za Oktobrasku nagradu Vlasotinca.


Saša Stanković

– Ovaj prostor nije slučajno odabran, jer iz ove kuće potiče Vladina majka Kostadina, zato je Ilić sigurno ovde provodio detinjstvo – započeo je predvanje profesor Gimnazije „Stevan Jakovljević“.

– Ovih dana priča o Vladi prešla je granice Srbije. Vikipedija na engleskom jeziku objavila je odrednicu o njemu i Serbica Books iz Toronta, najveća srpska knjižara u dijaspori, naručila je nekoliko primerka monografije – obavestio je publiku Stanković.

Predavanje je potkrepljeno sa preko 70 fotografija, koje pokazuju da se Ilić kao gradonačelnik Beograda susreo na najvažnijim istorijskim ličnostima Evrope 30-ih godina 20.veka. On je za svoje međunarodne aktivnosti dobio francuski Orden legije časti, čehoslovački Orden belog lava i mađarski Veliki krst sa lentom.

Publici je poslebno bilo zanimljivo kakve su veze Vlade Ilića sa najvećim srpskim književnicima kao što su Ivo Andrić, Miloš Crnjanaski i Jovan Dučić.

Na kraju Stanković je poklonio nekoliko primeraka monografije vlasotinačkoj biblioteci.


 

Objavljeno: 22.09.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca