Drustvo » Obeležena godišnjica stradanja meštana Šišave i Donje Lomnice

Obeležena godišnjica stradanja meštana Šišave i Donje Lomnice

Kod spomen česme na mestu Trle – Saninska dolina, na putu Vlasotince – Donja Lomnica danas je obeležena godišnjica streljanja 33 meštana Šišave i Donje Lomnice, koje su streljali bugarski okupatori, a sela Šišavu, Donju Lomnicu i Crnu Baru spalili. Tako je izvršena odmazda zbog oslobađanja 400 mladića iz vlasotinačke škole, koji su bili regrutovani za bugarsku vojsku.

Ovom prilikom vence su položili i odali dužnu počast: delegacija vlasotinačkog SUBNOR-a , organizacija rezervnih vojnih starešina, udruženje Potomaka ratnika 1912-1920, učenici OŠ “Braća Milenković” i potomci stradalih.

Na značajan datum iz srpske i vlasotinačke istorije prisutne je podsetio Tomislav Mitić, član SUBNOR-a, istakavši da je naša obaveza da se sećamo onih koji su stradali za slobodu, za naš jezik, pismo i veru kao što su to i učinili meštani Šišave i Donje Lomnice.

Na ovaj dan prisutni su se podsetili i Topličkog ustanka iz Prvog svetskog rata, koji predstavlja odraz slobodarskog duha srpskog naroda, koji je teško podnosio bugarizaciju, zabranu svog pisma i ekonomsko iscrpljivanje.

 

Objavljeno: 01.03.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca