Obeležena godišnjica stradanja meštana Šišave i Donje Lomnice

U organizaciji Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 -1920. godine juče je obeležena godišnjica stradanja meštana Šišave i Donje Lomnice 1. marta 1917. godine. Juče je obeležena i 101. godišnjica Topličkog ustanka. Ovom prilikom predstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 -1920. godine i predstavnici Osnovne škole „Braća Milenković“ položili su vence i odali počast žrtvama kod Spomen-česme na donjolomničkom putu.

Obraćajući se prisutnima Dragan Vidosavljević, predsednik Udruženja je istakao:
„Na prostoru jugoistočne Srbije 1917. godine izbio je Toplički ustanak, neposredni povod za izbijanje bio je regrutovanje srpskih mladića za bugarsku vojsku. Ustanak je obuhvatio Jablanički i Toplički kraj. Zbog oslobođenja oko 400 srpskih mladića koji su bili regrutovani, Bugari su na ovom mestu ubili 33 meštana Šišave i Donje Lomnice“.

Po rečima Dragana Vidosavljevića, na području vlasotinačke opštine nalaze se tri spomenika iz Prvog svetskog rata i to: Spomenik palim borcima za oslobođenje i ujedinjenje u centru grada, Spomenik 49 radnika Timočke divizije braniocima mosta na Južnoj Moravi u Gložanu i Spomen- česma stradalim meštanima Šišave i Donje Lomnice.

– Tokom ove godine obeležićemo i tri veoma značajna datuma iz srpske istorije. Udruženje će obeležiti 100 godina probijanja Solunskog fronta, 100 godina oslobođenja Vlasotinca u Prvom svetskom ratu i 100 godina od potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu – kazao je Vidosavljević.

 

Objavljeno: 02.03.2018 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca