Obeležena gradska slava – Dan prenosa moštiju svetog oca Nikolaja

Danas Vlasotinčani slave gradsku slavu, Dan prenosa moštiju svetog oca Nikolaja. Nakon Svete liturgije u crkvi „Silaska svetog duha“ krenula je litija ulicama grada. Domaćin slave bio je Peđa Davinić iz Vlasotinca. Svečana povorka formirana je ispred crkvene porte, prošla je Vlasotincem sve do Krsta, koji je obnovljen 2001. godine i gde se tradicionalno obavlja rezanje slavskog kolača u prisustvu nekoliko stotina Vlasotinčana. Na radost svih, ove godine u povorci je bilo mnogo dece, predškolaca, đaka i mladih.

-Gospod Bog će blagosloviti naš trud, molimo se da nam podari slogu, mir, ljubav, dobrotu, strpljenje… Molimo se da nam bude od pomoći u svim našim vrlinama, našem trudu, u svim našim nastojanjima da nam život bude lepši, da bude lakši, da bude ispunjen svim onim dobrim, pre svega ljubavlju. Kada ima ljubavi među nama onda će nam sigurno život, odnosi i susreti sa ljudima biti lepši. Molimo se da Bog da da između nas uvek bude ono što će nam život činiti lepšim, radosnijim, a susrete činiti prijatnijim – poručio je o. Nikola Pešić u svojoj besedi okupljenim vernicima.

-Okupili smo se danas kod Krsta da tradicionalno proslavimo našu slavu. Obnovili smo litiju pre pet godina. Nadamo se da ovaj lep običaj nećemo morati da prekidamo kao što smo to činili zbog korone. Zadatak svih nas je da se trudimo da budemo bolji jedni prema drugima, da radimo na dobrobit naše dece i da činimo da naše mesto bude lepše i bolje za život. Izazovi postoje na svakom koraku, na nama je da se sa njima izborimo i da nastavimo da činimo dobra dela – rekao je Bratislav Petrović, predsednik opštine Vlasotince čestitajući gradsku slavu okupljenim građanima.


Maja Marković je ispred Kulturnog centra Vlasotince čestitala Vlasotinčanima gradsku slavu sa željom da im Sveti Nikola donese mir i sreću u domove i da ovaj veliki praznik proslave u radosti i zdravlju.

Današnja svečanost uveličana je nastupom Dečjeg crkvenog hora „Sveta Anastasija Srpska“, koji je nastupio pod umetničkim rukovodstvom Jovane Nikolić. Hor je izveo pesmu „Mi smo deca neba“.

Nakon toga predstavila su se i deca, članovi Folklornog ansambla „Bratstvo“, koji su izveli Igre iz okoline Leskovca, u koreografiji Marka Stanojevića.


 

Objavljeno: 22.05.2023 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca