Obeležena stogodišnjica topličkog ustanka u vlasotinačkom kraju

Na spomen česmi, na putu Šišava – Donja Lomnica, obeležena je stogodišnjica stradanja tridesettroje meštana dvaju sela koje su 1.marta 1917. godine streljali bugarski okupatori. Sela Šišavu, Donju Lomnicu, Sredor i Crnu Baru su spalili. Oni su na taj način izvršili odmazdu zbog oslobađanja 400 Srba iz škole, koji su bili regrutovani za bugarsku vojsku.

– Sloboda je vekovima bila najskuplja reč u Srbiji, ali uprkos tome težnja naroda za njom nikada nije prestajala. Naša je obaveza da se sećamo onih koji su stradali boreći se za nju, za jezik, pismo i veru, kao što su stradali meštani Šišave i Donje Lomnice – rekao je zamenik predsednika opštine Vlasotince Boško Stančić.

– Vlasotince je, posle Prokuplja, najveće naselje oslobođeno u Topličkom ustanku. U Šišavi je formirana jedna komitska četa koja je u saradnji sa četnicima napadala bugarske vojnike. U jednoj takvoj akciji oslobođeno je 400 regrutovanih srpskih mladića – podsetio je prisutne Dragan Vidosavljević ispred vlasotinačkog Udruženja potomaka boraca ratova 1912-1920 .


Nakon što je održano opelo, vence su položile delegacije opštine Vlasotince, mesnih zajednica Šišava I Donja Lomnica, boračkih organizacija I OŠ “Braća Milenković”.

Resital su izveli učenici vlasotinačke gimnazije, a njih je na harmonici pratio Luka Stojiljković, učenik niže Muzičke škole.U sklopu obeležavanja stogodišnjice Topličkog ustanka u vlasotinačkom kraju, u galeriji biblioteke održano je predavanje o Srbiji u Prvom svetskom ratu. Predavači su bili dr Ivan Becić i mr Dejan Antić.


 

Objavljeno: 01.03.2017 | Autor: InfoDesk


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca