Od 15. septembra završena kupališna sezona

Ovogodišnje leto u Vlasotincu, odnosno događaji u vezi kupanja na reci Vlasini pratile su mnoge kontroverze. Te može da se kupa u koritu reke, na veštačkom jezeru kod mlina, te ne može, zbog preporuke nadležnih državnih organa a u vezi zdravstveno bezbednosnih mera koje su bile donete zbog pandemije korone virusa.

Vlasotinčani ne bi bili Vlasotinčani a da nisu znali i umeli da se snađu da se ipak i pored zabrane kupaju u veštačkom jezeru. Recept je bio jednostavan, noćni, kada su pojedinci spuštali bez ovlašćenja savke na brani. I kupanja je bilo i pored zabrane. Ali i tome je došao kraj, i ako je sezona ove godine bila produžena za 15 dana. Od 15. septembra zvanično je završena sezona kupanja u veštačkom jezeru na brani kod mlina.

-Sa određenim problemima izgurasmo nekako ovu letnju sezonu kupanja u veštačkom jezeru. Sezona je zvanično počela 10. jula sa malim prekidima zbog korona virusa i preporuke, odnosno zabrane, nadležnih organa da se ne može kupati u jezeru zbog bezbednosno zdravstvenih mera – kaže nam Igor Jović, koji je ispred SRC „Vlasina“ bio zadužen da vodi brigu o ovoletnjoj sezoni kupanja u veštačkom jezeru.

U kom periodu je bilo predviđeno da se jezero može zvanično koristiti za kupanje ?

-Ranijih godina to je bilo od 1. jula pa do zadnjeg dana avgusta. Zbog pandemije korona virusa ova sezona kupanja zvanično je počela od 10. jula i trajala je do 15. septembra, dakle dve nedelje duže nego ranijih godina, a to je učinjeno uz odobrenje lokalne samouprave, a i vremenski uslovi su bili takvi da su išli na ruku kupača. Toplo vreme i visoke temperature su i sada, pa koliko se može videti sezona kupanja još traje, iako je zvanično završena.

Znači li to da nema više kupanja u jezeru ?

-Da, baš tako, što se nas tiče iz SRC „Vlasina“ koji smo bili zaduženi da vodimo brigu o svima onima koji se budu našli na obalama reke a i u samoj reci Vlasini u delu veštačkog jezera za period od 10. jula do 15. septembra. Naravno da mi ne možemo nikome zabraniti da sada bude u jezeru na kupanju ali to oni koji se tamo nađu to čine na sopstvenu odgovornost.

Da li je bilo reagovanja spasilaca na neki problem kupača u samoj vodi ?

-Ne, nije, na sreću. Sve je prošlo u najboljem redu i na zadovoljstvo nas koji smo bili zaduženi da vodimo brigu o bezbednosti, kao i na zadovoljstvo svih onih koji su dolazili da se osveže kupanjem u veštačkom jezeru kod brane na Vlasini. Imali smo potreban broj kvalifikovanih i licenciranih spasilaca koji su svom poslu prilazili veoma profesionalno i odgovorno, tako da smo ovu letnju sezonu kupanja završili na najbolji mogući način – rekao nam je Igor Jović, koji je ispred SRC „Vlasina“ bio zadužen da vodi brigu o ovogodišnjoj sezoni kupanja u jezeru. Jedno je sigurno da tu obavezu neće imati narednog leta, jer će za nekoliko dana zasednuti u direktorsku fotelju prvog čoveka SRC „Vlasina“.

 

Objavljeno: 18.09.2020 | Autor: Vlastimir Stamenković
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca