Od flajera do najraznovrsnijih proizvoda kroz projekat „Afirmacija žena ruralnih sredina“

Gljivarsko društvo „Rujnica“ je sredinom juna meseca započelo sa aktivnostima na realizaciji projekta „Afirmacija žena ruralnih sredina“ koji je podržala Fondacija Ana i Vlade Divac u okviru projekta Ublažavanje socijalnih i ekonomskih posledica pandemije COVID-19 u Srbiji, koji realizuje fond Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD ( BTD), i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Tim sertifikovanih članica ovog društva započele su projekat podelom flajera u ruralnim sredinama opštine Vlasotince , a zatim i prikupljanjem podataka o zainteresovanosti žena za učešće na planiranim radionicama.

Radionice su se održavale na više lokacija ali to nije bio problem članicama društva jer su verovale u krajnji rezultat ovog projekta.

Radionice su se nizale jedna za drugom: ubiranje, plasiranje gotovih proizvoda, nabavka ambalaže, sušenje, konzerviranje, skladištenje, slatki proizvodi, napitci i sve to od gljiva, lekovitog bilja i drugih šumskih plodova.

-Bilo je tu i poteškoća, dugo pešačenje u cilju prikupljanja gljiva i sezonskih plodova prirode, suše, okupljanja naših učesnica zbog poljoprivrednih radova ali smo uspele u svakoj svojoj nameri – rekla nam je Žaklina Stefanović.

-Naš trud, upornost i odgovornost učesnica projekta se video tek 25. septembra kada smo sve naše proizvode prikazale na manifestaciji „Ukusi juga“. Nekako ni same nismo bile svesne da smo kroz radionice pripremile više od trideset različitih proizvoda i da će naši sugrađani u tolikoj meri biti zainteresovani za iste, što nas posebno raduje. Završetak ovog projekta nije kraj našeg rada, ostaje tu još dosta posla. Nastavićemo sa aktivnostima na plasiranju gotovih proizvoda, a zbog velikog interesovanja naših učesnica u projektu, već narednih dana krećemo u pohod na ubiranje gljiva i preradu istih – rekla je Sunčica Jović, predsednica GD Rujnica.

 


Lidija Cekić jedna od članica tima , a koja živi u seoskoj sredini nije krila svoje zadovoljstvo što je u velikoj meri doprinela realizaciji ovog projekta kroz koji je ženama ruralnih sredina približila društveni život i uključila ih u isti. “ Kratak period , neprocenljiv svaki trenutak“ uz osmeh je na kraju dodala Lidija.

„Rujnica“ iz godine u godinu postiže sve veće rezultate na svim poljima u okviru svog delovanja i aktivno se uključuje u mnogim drugim aktivnostima opštine Vlasotince i šire, stalno edukuje svoje članove pa tako u društvu trenutno ima jednog determinatora, tri gljivara, dva tartufa i tri čuvara prirode zaštićenih područja. Dokaz da se znanje množi deljenjem.


 

Objavljeno: 13.10.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca