Održana prva manifestacija „Dani lokalnog dijalekta“

Čitanjem tekstova na prizrensko-timočkom dijalektu i proglašenjem najboljih izvođača, sinoć je održana prva manifestacija Dani lokalnog dijalekta, koja je izazavala veliko interesovanje učenika i profesora osnovnih i srednjih škola. U takmičarskom delu učestvovala su 43 učenika.

Žiri u sastavu Ana Marić Stevanović, prof.srpskog jezika i književnosti, Srba Takić, direktor Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“ i Zoran Stamenković većnik zadužen za kulturu za najbolje je proglasio izvođenje Petra Veljkovića, učenika OŠ „8.oktobar“. Drugo, mesto pripalo je Đorđu B. Stankoviću, a treće Đorđu I. Stankoviću, obojici iz škole „8.oktobar“. Za originalni tekst nagradu su ponele učenice OŠ „25.maj“ u Lopušnji, a žiri se opredelio da dodeli i petu nagradu Petru Takiću, učeniku Gimnazije „Stevan Jakovljević“.

– Manifestacija je od ove godine deo redovnog programa Turističke organizacije opštine Vlasotince, a planirano je da se naredne godine popularišu i drugi sadržaji na ovaj način. Na primer, biraćemo najbolje aforizme na našem dijalektu – rekla je direktor ove organizacije Nataša Đokić Živković.

Ove godine, manifestaciju su zajedno pripremili tim projekta Dijalekat i Turistička organizacija opštine Vlasotince. Kratku prezentaciju projekta održala je koordinator Vesna Đorđević, naglasivši da projekat ima dve komponente.

– Jedna je onaj građevinski deo, u okviru koga se rekonstruiše zgrada Kulturnog centra, a drugi je niz aktivnosti koje se tiču promocije našeg govora koga ne treba da se stidimo – rekla je Đorđević.

U ime lokalne samouprave prisutne je pozdravio opštinski većnik Zoran Stamenković koji je rekao da je narečje varijetet jezika koji oplemenjuje ljude, a naše je vrlo slikovito i predstavlja kulturnu vrednost koju moramo da negujemo.

– Ideja održivosti našeg dijalekta imala je veliki uticaj prilikom dodele sredstava kod Ministarstva kulture i informisanja. Verujem da ćemo putem ovog projekta dobiti i lep i funkcionalan objekat u centru grada – dodao je Stamenković. U revijalnom delu programa učestvovali su i stvaraoci na prizrensko-timočkom dijalektu, pesnici Violeta Jović iz Niša i Vlasta Cenić iz Doljevca, kao i violinistkinja Donka Đorelijevski.

Projekat Dijalek(a)t sprovodi opština Vlasotince, a sufinansira Vlada Srbije preko Ministarstva kulture i informisanja.

 

Objavljeno: 22.12.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca