Održani „Dani gljiva Vlasotince 2019“

U Vlasotincu su od 14. do 16. juna organizovani „Dani gljiva Vlasotince 2019“. Ove godine su održani po drugi put u organizaciji Gljivarskog društva „Rujnica“.

Gljivari iz cele Srbije su obišli tri područja. Prvi teren je bio atar sela Komarice i Sredora, preostala dva su bila na obroncima Ostrozuba, od Gornje Lopušnje prema Zeleničju i prema Bukovoj Glavi. Među učesnicima manifestacije bilo je 75 gljivara iz Niša, Kraljeva, Raške, Valjeva, Beograda, Požarevca, Ćuprije, Novog Sada, Sremske Mitrovice i sa Kopaonika.

U okviru ove manifestacije dr Maja Karaman, vanredni profesor na PMF-u u Novom Sadu je održala predavanje na temu „Lekovita svojstva gljiva“.

Veliko interesovanje učenika i njihovih nastavnika izazvalo je takmičenje u kvizu na temu ekologije. Učestvovalo je šest ekipa sa po pet učenika iz osnovnih škola „Siniša Janić“ i „8. oktobar“, dok su učenici gljivarske sekcije u OŠ „Božidar Miljković“ iz Gornjeg Prisjana bili zaduženi za izložbu gljiva jer su već iskusni u tome.

Pozdravljajući školarce voditeljka kviza i profesorka geografije Žaklina Stefanović je istakla da je važno što se ovakvim aktivnostima na pravi način razvija svest o odgovornosti prema prirodi i širi znanje iz ove oblasti.

O ozbiljnosti kviza najbolje govori i žiri koji su činili dr Maja Karaman, Zoran Jelenković, predsednik Mikološko-gljivarskog saveza Srbije i Goran Mitić, diplomirani hemičar.

Pobednička ekipa pod nazivom „Pupavka“ je od Mikološko-gljivarskog saveza dobila pet dana besplatnog boravka na Kopaoniku.

Sunčica Jović, predsednica GD „Rujnica“, koja je osmislila kviz je istakla važnost da se deca tokom svog razvoja usmere na pravi put, da zavole prirodu i žive u skladu sa njom.

„Uživam da radim sa decom i ne štedim ni vreme, ni svoj trud. Naš kviz je prvi ove vrste u Srbiji i već sledeće godine imaće republički nivo. To je za nas mnogo važno jer su nam deca u prvom planu kada su naše aktivnosti u pitanju. Veliku podršku oko cele manifestacije pružila nam je dr Maja Karaman, koja nam daje stručnu, organizacionu i svaku drugu pomoć koja nam je potrebna da bismo Dane gljiva što bolje organizovali i ispunili kvalitetnim, stručnim i zanimljivim dešavanjima“, rekla je Sunčica Jović.


Na završnoj manifestacija koja je u nedelju priređena u centru grada pored izložbe gljiva, svoje štandove sa proizvodima od gljiva imala su gljivarska društva „Kopaonik“ iz Raške i „Rujnica“ iz Vlasotinca, Dragana Bokan iz Beograda je imala štand sa literaturom o ovoj temi, a učenici vlasotinačkih osnovnih škola su izlagali svoje likovne radove na ovu temu.

„Deca iz Vlasotinca su mnogo naučila o gljivarstvu, a imaju od koga. Dosta su aktivna, puno znaju i imaju pravilan odnos prema prirodi tako da i mi možemo da naučimo ponešto od njih, da se ugledama na njih. Podržavaćemo svaku vašu aktivnost na unapređenju zaštite prirode. Drugi po redu Dani gljiva u Vlasotincu su ove godine još uspešnije organizovani nego prošle godine, sa duplo više učesnika iz osamnaest gljivarskih društava i znatno većim brojem aktivnosti i sadržaja“, istakao je Zoran Jelenković i najavio da će takmičenje iz oblasti ekologije i gljivarstva uz podršku Saveza sledeće godine dobiti republički karakter.

Organizaciju manifestacije je podržala Turistička organizacija opštine Vlasotince.


 

Objavljeno: 17.06.2019 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca