Održano prvo takmičenje u pesmi ptica

U nedelju, 30. aprila po prvi put u Vlasotincu je organizovano takmičenje u pesmi ptica, u amfiteatru spomen parka Staro groblje.Bila je to prilika da se vlasotinčani kao organizatori pokažu u pravom svetlu. Manifestacija vredna upisa u turističku mapu Srbije. Uz opštinsko razumevanje i podršku turističke organizacije mogla bi preći i u tradiciju, koja bi okupljala ljude, kako iz Srbije, tako i iz ostalih delova Evrope.

Takmičenje je organizovalo novoformirano Udruženje za zaštitu i odgoj sitnih životinja „Vlasina“ iz Vlasotinca. U organizovanom pevanju ptica učestvovalo je 50 –tak takmičara iz Vlasotinca, Leskovca, Niša, Kragujevca, Kruševca, Pirota… Štiglice i bastradi takmičili su se u četiri kategorije: mladi štiglići, stari štiglići, mladi bastradi, stari bastradi. Pevanje ptica su ocenjivale sudije sa privremenom licencom, a pre početka takmičenja izvršen je inspekcijski nadzor kako i predviđa ovo takmičenje.

„Takmičile su se po tri ptice, u četiri kategorije. Vreme za pevanje ptica je 10 minuta a svaka ptica koja ne peva ne ocenjuje se, već se piše da nije pevala. Da bi ptice mogle da učestvuju na ovakvom takmičenju mora najmanje godinu dana da se trenira. Trenjiranje može biti uz trenera ili pak uz snimak pesme sa CD, trake ili nekog video zapisa“, rekao je Vladimir Nikolić, jedan od sudija na ovom takmičenju.

“Udruženje smo formirali 28. februara 2014. godine. Ovo je prva akcija koju smo organizovali, u narednom periodu biće ih još. Pored zaštite ptica od krivolova i postavljanje hrane tokom zimskog vremena želimo da organizujemo i razna takmičenja , izložbe ptica, da deci iz vrtića i osnovnih škola predstavimo naše udruženje i naš rad. Udruženje je član Srpske ornitološke federacije (SOF), tako da su i oni upoznati sa našim radom i imamo njihovu punu podršku“, rekao je Milan Stanković, predsednik Udruženja za zaštitu i odgoj sitnih životinja „Vlasina“.

U kategoriji mladih štiglića prvo mesto pripalo je Predragu Kostiću iz leskovačkog udruženja „Štiglić“, u kategoriji starih štiglića najbolji je bio Vladimir Nikolić iz istog udruženja. Najbolje je pevao mladi bastrad vlasnika Milivoja Filipovića iz leskovačkog udruženja „Štiglić“, a u kategoriji stari bastrad najbolji je Srđana Vidanovića iz pirotskog udruženja „Štiglić“. Najbolji plasman na prvom takmičenju u pesmi ptica osvojile su ptice vlasnika Predraga Kostića iz Leskovca, čije su ptice dobile i najviše nagrada.

Vremenski uslovi nisu bili idealni za boravak u prirodi, spoljna temperatura je bila niska za ovo doba godine, ali to nije obeshrabrilo takmičare – odgajivače da dođu i takmiče se. Predstavnici Srpske ornitološke federacije vlasotinačkom udruženju uputili su čestitke na dobroj organizaciji prvog takmičenja u pesmi ptica.

 

Tekst je deo projekta koji sufinansira opština Vlasotince. Stavovi izneti u tekstu ne izražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

 

Objavljeno: 02.05.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca