Oprema za digitalizaciju stigla u biblioteku

U okviru projekta Digitalizacija zavičajnog fonda, u vlasotinačku biblioteku „Desanka Maksimović“ stigla je oprema za digitalizaciju knjiga. Ovaj skener sa pratećim aparatima koristiće se za arhiviranje 2.000 jedinica bibliotečke građe iz Zavičajnog fonda, po najmodernijim standardima.

– U prvoj fazi arhiviraće se neknjiževna građa kao što su razglednice, fotografije, rukopisi, plakati, leci i slično, a kasnije će se preći na digitalizaciju retkih knjiga. Ona izdanja koja postoje u više primeraka neće se arhivirati na ovaj način – kaže bibliotekar Aleksandra Krstić.

Digitalizovana građa će, putem sajta biblioteke i portala Digitalne biblioteke Srbije, biti dostupna svima koji žele da proučavaju Vlasotince i okolinu. Moći će da se pregleda, ali ne i preuzima.

– Digitalizacija je važan standard u oblasti arhiviranja. Naša je obaveza da sačuvamo bitnu građu za buduća pokoljenja, ali i da je prilagodimo modernim komunikacijama i učinimo dostupnijom čitaocima – rekao je predsednik opštine Zoran Todorović.

Građani koji poseduju predmete značajne za istoriju Vlasotinca, a nisu voljni da ih poklone mogu da ih daju na skeniranje i obično istog dana dobiju nazad.

– Cilj ovog projekta je da obezbedimo čuvanje jedinica Zavičajnog fonda na pravi način i da poboljšamo usluge biblioteke- rekla je direktor biblioteke “Desanka Maksimović” Miljana Išljamović.

Projekat Digitalizacija zavičajnog fonda realizuje se u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja. Vrednost opreme je 1.245.150 dinara, a ukupna vrednost projekta je blizu dva miliona dinara. Prva digitalizovana zbirka očekuje se krajem godine.

 

Objavljeno: 09.09.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca