Oprezno sa pečurkama – Upozorenje građanima i apel komunalnim inspektorima

Iz gljivarskog društva „Rujnica“ dobili smo saopštenje za javnost koje vam prenosimo u celosti:

 

Vremenske prilike su u ovom periodu pogodovale gljivama pa su nam šume i proplanci preplavljeni raznovrsnim gljivama. Pojavile su se čak i one koje se retko javljaju, one od najukusnijih do najotrovnijih.

 

Kao i pre par godina povećan je broj prodavaca samoniklih gljiva koje niko ne kontroliše, a primetno je da je u njihovim korpama i onih koje spadaju u otrovne. Kao društvo, u više navrata smo reagovali ali bezuspešno, jer „oni sve znaju“. Ovim putem apelujemo na opštinske vlasti Vlasotinca i komunalnu inspekciju da pojačaju kontrolu, a sertifikovani poznavaoci gljiva iz društva će bez ikakve nadoknade pružiti potrebnu pomoć oko kontrole i determinacije gljiva.

 

Najčešće greške i zamene su između Macrolepiota procera (sunčanica) jestiva i Chlorophyllum rhacodes (kuštrava sunčanica) otrovna, Agaricus campestris jestivi šampinjon i Agaricus xanthodermus otrovni šampinjon, Cantharellus cibarius (lisičarka) jestiva i Omphalotus olearius (zavodnica), Lactarius piperatus (ljutača) jestiva i Lactarius vellereus otrovna, Lactarius deliciosus (rujnica) jestiva i Lactarius chrysorrheus otrovna. U najgorem slučaju može doći do trovanja zelenom pupavkom (Amanita phalloides) koja izaziva najteže trovanje i ne retko smrtne ishode!

 

Zato savetujemo građanima da budu na oprezu kada sami beru ili kupuju od neovlašćenih prodavaca! Uvek se mogu obratiti Gljivarskom društvu „Rujnica“ kako bi razrešili sve nedoumice oko nepoznatih gljiva. Mogu nas kontaktirati na fb stranici i instagramu, kao i na telefon 062315424.

 

Predsednik GD „Rujnica“ Vlasotince, Sunčica Jović.

 

Objavljeno: 04.10.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca