Oratim da ne patim – u sredu u vlasotinačkoj biblioteci

Oratim da ne patim – naziv je antologije savremene poezije na prizrensko- timočkom dijalektu koja je ovih dana izašla iz štampe u izdanju Kulturnog centra u Vlasotincu, a čija će promocija biti održana u sredu 21.februara u 19 sati u galeriji Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“. Antologiju čini 45 pesama koje je napisalo 30 pesnika koji žive ili su poreklom sa područja na kome se govori ovaj dijalekat.

-Prizrensko-južnomoravski poddijalekat, zajedno sa svrljiško-zaplanjskim i timočko-lužničkim čini prizrensko-timočki dijalekat, koji je maternji govor za bar milion Srba, ako računamo i one koji su se iselili iz zavičaja, što nije zanemarljiva brojka – kaže priređivač prof. Saša Z. Stanković.

Osim njega, na promociji će govoriti i recenzent prof. dr Goran Maksimović, kao I pesnici zastupljeni u antologiji.

Savremena antologija poezije na prizrensko-timočkom dijalektu pod nazivom Oratim da ne patim deo je projekta Dijalekat koji sprovodi opština Vlasotince, a sufinansira Vlada Srbije preko MInistarstva kulture i informisanja.

U okviru istog projekta raspisan je i konkurs za najbolju kratku priču, pesmu i video klip na prizrensko-timočkom dijalektu na kome pravo učešća imaju učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola, kao i učenici srednjih škola sa teritorije vlasotinačke opštine. Oni treba da konkurišu sa, do sada, neobjavljenim tekstom kratake priče, pesme ili video klipa na ovom dijalektu. Najuspešniji autori biće nagrađeni tablet računarima.

Detalji konkursa, koji traje do 9.marta, mogu se naći na internet stranicama www.vlasotince.org.rs , www.kcvlasotince.rs i www.bibliotekavlasotince.org.rs ili na Fejsbuk stranici Dijalekat Vlasotince.

 

Objavljeno: 20.02.2018 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca