Drustvo » Organizovano čišćenje divljih deponija na putu Vlasotince – Jastrebac

Organizovano čišćenje divljih deponija na putu Vlasotince – Jastrebac

U okviru projekta “Priroda zove“ Ekološko društvo „Eko Vlasina“ je juče organizovalo čišćenje divljih deponija na putu Vlasotince – Jastrebac.

Članovima ovog udruženja pridružili su se planinari iz planinarskih društava „Čemernik“ i „Morič“, i „Trem“ iz Donjeg Dušnika“, građani Vlasotinca, omladinci, lekari. Akciju su podržala i komunalna preduzeća „Komunalac“ i „Vodovod“.

„Tokom planinarskih akcija primetili smo neverovatan broj divljih deponija što nam smeta, jer pored zagađivanja prirode i narušavanja njene lepote smećem su prekriveni vidikovci sa kojih se Vlasotince vidi na dlanu, a pogled seže čak do Leskovca. Već smo očistili neke vidikovce, uskoro ćemo tu postaviti stolove i klupe“, kaže Snežana Đorđević, članica Ekološkog društva „Eko Vlasina“.

Po njenim rečima planira se čišćenje još tri lokacije: Staza zdravlja, koja se prostire od restorana Lovac do igrališta u Manastirištu, Crnobarski potok, koji je posebno opasan u vreme poplava i izlivanjem plavi podrume u okolini. Treći pravac koji će biti očišćen je put prema Kukavici jer tom destinacijom tokom leta prolazi veliki broj turista.

Opština Vlasotince je za akcije ED „Eko Vlasina“ ove godine odvojila 200.000 dinara. Društvo postoji od 2016. godine, ali se do sada uglavnom bavilo edukacijom, organizovanjem predavanja i tribina. Veliku pomoć u tome pruža im kolega Stanoje Stojanović iz PD „Trem“, koji je do sada održao više predavanja o očuvanju prirode, branju samoniklog lekovitog bilja, opasnostima od zmija u prirodi. Najmlađi učesnici akcije Aleksandar Stanković i Milovan Stanković zaduženi su za postavljenje oznaka o zabrani bacanja smeća na ovoj relaciji.

„Pored konkretnih akcija čišćenja pomenutih lokacija radićemo na edukaciji građana, posebno mladih, da propisno odlažu svoje smeće. Taj posao odgovorno mora da obavlja i porodica, i škola, svi treba da udružimo snage i da menjamo loše navike. To nije brz i lak posao, ali moramo ga obaviti“, dodaje Snežana Đorđević.

I dok se ovi entuzijasti i ljubitelji prirode bore za čisto Vlasotince i okolinu i priželjkuju da njihova varoš sa predivnim okolnim brdima ponovo postane vazdušna banja, na putu prema Jastrepcu nailazimo na nebrojene deponije, bezbroj bačenih flaša i druge ambalaža, garderobe, kanti, plastičnih kesa, polutrule garderobe, papira, sveća, pokućstva, WC šolja. Na mnogim mestima do deponija se ne može prići bez mehanizacije. Previše je posla za desetak ljudi i nekoliko dana rada. Na žalost, i to je slika Vlasotinca, naših loših navika, nevaspitanja koje ponesemo iz kuće, bahatosti, ravnodušnosti prema prirodi koja nam je data. Možda otuda i naziv projekta koji više liči na apel, jer apel je i potreban. Priroda zove da joj vratimo lepotu koju poseduje ili da je bar bahatošću i nekulturom ne ugrožavamo.

 

Objavljeno: 28.08.2019 | Autor: InfoDesk


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca