OŠ Siniša Janić – 150 godina postojanja

Osnovna škola „Siniša Janić“ ove, 2016. godine, obeležava 150 godina postojanja. Učenici i nastavnici škole su ovim povodom osmislili i realizovali niz aktivnosti. Obeležavanje jubileja počelo je održavanjem časa koji je bio posvećen istorijatu škole, a u okviru koga su učenici mogli da vide dokumentarni film „Starija od države“, autora Nebojše Ilića Ilketa. Istovremeno je priređena i izložba dečjih radova u holu škole na temu „Moja škola“. U školskoj sali 11. oktobra priređena je izložba slika, na kojoj je učestvovalo 30-tak bivših učenika škole, među kojima su akademski slikari, likovni pedagozi i samouki umetnici. Priređena je i izložba starih fotografija Vlasotinca pod nazivom „ I oni su deo tradicije“.

Prisutni su prvi put mogli da vide fotografije starog Vlasotinca koje su prikupili učenici, nastavnici, bivši učenici i drugo osoblje škole. Na ovoj izložbi po prvi put je izložena arhivska građa škole od 1878. do 1941. godine. Zainteresovani su mogli da vide originalne upisnice i dnevnike iz vremena posle oslobađanja od Turaka gde se vide prvi tragovi pismenosti u Vlasotincu.


Posebnu pažnju privukli su dnevnici jednog od najpoznatijih učitelja ovog kraja Petra Spirića, koji je u ovoj školi učiteljevao od 1873. do 1923. godine. Njemu u čast urađen je i izložen plitak reljef njegovog lika u aluminijumu, rad Miloša Šarića.Pozdravljajući prisutne i govoreći o istorijatu škole i nastanku obrazovanja u Vlasotincu, direktor škole Goran Mitić je rekao:

„ 150 godina je izuzetno dug period za negovanje tradicije na ovim prostorima ako se zna koliko često ratovi i društvene promene narušavaju i menjaju istu uz nametanje novih pravila i standarda po pravilu sa neshvatljivom težnjom da se od njih i od tog trenutka računa novi početak, a da se prošlost i sve vredno odranije dekretom briše, po mogućstvu i iz sećanja naših. Jedina ustanova koja je kroz vekove unazad, dok sežu pisani zapisi o narodu našem, uspevala da istraji i nadživi sve dekrete silnika koji su vladali na ovim prostorima je Srpska pravoslavna crkva. Zato je i sasvim prirodno što su i prve crkve u ovom kraju nastale pod okriljem crkvenih svodova. Upravo na ovaj način, na šta smo posebno ponosni, nastala je naša škola pod okriljem naše vlasotinačke crkve, u vremenu dok su ovi krajevi još uvek bili pod turskom vlašću. Škola je osnovana 1866. godine, 12 godina pre oslobođenja, ali je i onda radila po obrazovnim planovima mlade srpske države sa one strane ondašnje granice. Zato sa ponosom kažemo da je škola starija od moderne države Srbije na ovim prostorima. Pri tom ne zaboravljamo da smo se kao čedo naslanjali na crkvenu tradiciju, da negujemo hrišćanske vrednosti, nadam se da ćemo u simbiozi još mnogo vekova, za dobrobit naše dece, nastaviti zajedničku misiju“.Bivši učenik škole Zvonko Katlanović, slikar iz Vlasotinca, darivao je školi umetničku sliku. U saradnji sa osnovnim školama „8. oktobar“, „Sveti Sava“ Gložane i „Braća Milenković“ Šišava realizovane su sportske aktivnosti i školski kviz gde su đaci proverili opšte obrazovanje. Učenici nižih razreda oslikali su grafitima zidove u školskom dvorištu. Deca iz Predškolske ustanove „Milka Dimanić“ prigodnim programom uveličala su jubilej, a učenici nižih razreda izveli su predstavu „Moja škola – čudna porodica“.

Sutradan su učenici viših razreda izveli priredbu „Moderna škola“, u kojoj na jedan specifičan način učenici govore o učenju, umetnosti i ljubavi kroz đačko doba. Predstavu je režirao prof. srpskog jezika Slaviša Šušulić.


 

Objavljeno: 14.10.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca