Osnovan fond za podsticaj razvoja poljoprivrede

Opština Vlasotince, Fondacija „Ana i Vlade Divac“ i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga potpisali su ugovor o saradnji kojim je zvanično pokrenut Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivrede u opštini Vlasotince. Vrednost fonda je tri miliona dinara, od čega će opština Vlasotince uložiti dva miliona, a fondacija milion dinara.

Konkurs će biti raspisan početkom 2023. godine. Predsednik opštine Bratislav Petrović podsetio je na činjenicu da je polovina teritorije opštine Vlasotince poljoprivredno zemljište.

-Zato je veoma važno da, osim subvencija koje daju opština i resorno ministarstvo, možemo da ponudimo još jedan vid podrške našim poljoprivrednicima. Oni će praktično, u 2023. moći da pozajme sredstva iz ovog fonda koji danas osnivamo, da imaju određeni tzv. grejs period i da onda vraćaju ta sredstva u ratama, bez kamate i po raporedu koji dogovorimo. Ja se nadam i verujem da će naši domaćini iskoristiti ovu mogućnost da unaprede svoje gazdinstvo u narednoj godini korišćenjem sredstava iz ovog fonda – rekao je Petrović.

Direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac“ Ana Košel naglasila je da mali, tradicionalni poljoprivrednici i dalje teško dolaze do novca neophodnog za investiranje u proširenje i unapređenje proizvodnje.

-Lokalni fondovi koje osnivamo sa opštinama daju fleksibilnost za finansiranje poljoprivrednika pod najpovoljnijim uslovima i predstavljaju održive fondove sa kojima će lokalne samouprave dugoročno podržavati razvoj proizvodnje hrane – izjavila je Košel.

Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga će upravljati sredstvima i aktivnostima fonda.

-Opština Vlasotince je jedan od naših osnivača i mi imamo dugu i veoma plodnu saradnju. Realizujući druge projekte u oblasti poljoprivrede videli smoda ovde postoji veliki broj proizvođača i prepoznali značaj osnivanja jednog ovakvog fonda – rekla je direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinnjskog okruga Dragana Belenzada.

Vlasotinački fond je dvanaesti fond ove vrste u Srbiji. Putem lokalnih fondova pomoć i podršku do sada je dobilo oko 1500 gazdinstava.

Osnivanje fonda je podržao Projekat velika mala privreda koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a realizuje ACDI/VOCA.

 

Objavljeno: 27.10.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca