Otišao Dejanac, ostala legenda

U Vlasotincu je u ponedeljak u 87. godini preminuo poznati fudbalski radnik i ugledni i uspešni privrednik Vlastimir Veličković – Dejanac.

Malo je ljudi koji su skoro ceo život posvetili jednoj ljubavi a da to nije njihova draga osoba. Jedan od takvih je sigurno Vlastimir Veličković, poznatiji po nadimku Dejanac. Nije lako definisati jednog svestranog uspešnog čoveka kakav je Veličković. Privrednik, fudbaler, fudbalski radnik, radnik u kulturi, turizmu, pesnik, boem…

Vlastimir Veličković Dejanac, rođen je 5. maja 1932. godine. U vreme procvata srpskog fudbala, naposredno nakon drugog svetskog rata, sa 15 godina postaje član FK Vlasine i od tada počinje da teče njegova uspešna fudbalska karijera. Dve godine kasnije , sa specijalnom dozvolom dr. Dušana Prokića, postaje član prvog tima Rosuljaca u koji ga uvodi trener Božidar Crnatović „Tatko“. Marljivo je trenirao učio od iskusnih trenera Aleksandra Ace Ličanskog, Živojina Dinkića i drugih ali i od Zvekanovića iz Crvene zvezde koji je jedno vreme radio na Rosulji kada su Vlasotinčani upali u 4. zonu koja je imala savezni rang.

Dejanac je uglavnom igrao u napadu pa su mu specijalnost bili golovi ali i uspešne asistencije. U karijeri, koja je trajala do 1963. godine postigao je mnogo golova ali su mu posebno u sećanju ostali njih nekoliko. U kvalifikacijama za plasman u 4. zonu 1957. godine na Rosulji protiv niškog Železničara Vlasina je trijumfovala sa 4:0 a Veličković je postigao tri pogotka od kojih je onaj prvi i najbrži u njegovoj karijeri, zatresao je mrežu rivala u 1. minutu.

Najbolju utakmicu po njegovom mišljenju odigrao je 1. aprila 1956. godine protiv Hajduk Veljka u Negotinu, Vlasina je pobedila sa 3:0 a strelac je naravno bio i Dejanac. Njegova igra je toliko oduševila navijače domaćeg tima da su ga posle utakmice na rukama izneli sa terena. Za dobrog fudbalera uvek su se interesovali veći klubovi pa tako i za Veličkovića koji se obreo u niškom Radničkom ali nostalgija i ljubav prema Vlasini, kao i devojka, opredelile su ga da se vrati na Rosulju.

Po završetku fudbalske karijere ostaje i dalje u fudbalu ali kao funkcioner. Bio je predsednik Vlasine u četiri mandata. Nakon formiranja Niške zone postaje njen prvi predsednik. Iste godine biva izabran za člana konferencije i predsedništva FSS . Biran je i u forumima FSJ.

Vrhunac u karijeri sportskog radnik dostigao je 1981. godine kada je izabran za predsednika Fudbalskog saveza Srbije.

Za uspešan rad u fudbalu dobio je i mnoga priznanja od matičnog kluba, Fudbalskog saveza Srbije i Jugoslavije.

Vlastimir Veličković je važio za dobrog i sposobnog privrednika, uspešno je rukovodio vlasotinačkim preduzećima Besko, Milka, Reteks, Sinteks, UP Vlasina i 1. maj Vlasotince. Osnivač je Kulturnog centa i manifestacije Vinski bal.

Vlasta Dejanac se oprobao i na polju literature sa sportskom tematikom. Napisao je dve knjige „ Rosuljski biseri“ i „Rosuljski biseri 2“. Napisao je i knjigu o vinu i vinogradarima „ Od Kolarnice i Gorunove doline do Nevita i reke Vlasine“ .

Vlastimir Veličković je umro 13. maja 2019. godine i sahranjen u Vlasotincu.

 

Objavljeno: 14.05.2019 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca