Otvoren 38. likovni salon

U galeriji Kulturnog centra sinoć je otvoren 38. Likovni salon – likovni stvaraoci Vlasotinca na kome su izložene slike 23 umetnika. Ovo tradicionalno okupljanje umetnika je prilika da publika vidi šta je sve nastalo u ateljeima i slikarskim radionicama naših slikara između dva oktobra.

-Oktobarski salon iz godine u godinu promoviše lokalne umetnike koji su svojevrsni hroničari svoga doba i odraz sredine u kojoj stvaraju – istakla je istoričarka umetnosti, Jasmina Zlatković na početku svog izlaganja.

Po njenim rečima i ove godine preovlađuju ulja na platnu, akrili i poneki akvarel.

-Umetnici putem ovih medija prenose na podlogu deo svog poteza, pokreta, dodira, osećajnosti, deo svoje duše. Takav postupak je u vremenu kada je tehnologija duboko zašla u naš svakodnevni život, a naravno i u savremenu umetnost, prava dragocenost. Može se primetiti da su vlasotinački umetnici posvećeni klasičnoj umetnosti, uspevaju da odole nekim savremenim tokovima i da bez prekida izvesnog kontinuiteta, neguju i čuvaju tradiciju ustanovljenu kroz rad najstarijih učesnika salona – rekla je Jasmina Zlatković.

U ime učesnika izložbe publici se obratio Nikola Živković Gazibara, jedan od osnivača likovnog salona u Vlasotincu. On je istakao značaj što je ovogodišnji salon okupio veliki broj izlagača, među kojima je dosta mladih umetnika.

-Pred nama su radovi sa različitim tehnikama i stilovima što daje posebnu živost izložbi. Pored tradicionalnih tehnika nas starijih učesnika, primetna je želja mladih stvaralaca da izađu iz kolotečine, da tragaju za svojim svetom i imaginacijama – rekao je Živković.

Ove godine svoje radove su izložili: Nikola Živković, Jovan Spasić, Miodrag Milutinović, Meri Stojković, Mihajlo Živković, Aleksandar Spasić, Stefan Petrović, Vlastimir Stojanović, Slobodan Radosavljević, Žarko Jović, Jovana Spasić, Mile Krstić, Vlastimir Davidović, Miroslav Krainčanić, Jasmina Milčić Mitrović, Aleksandra Mitov, Slobodan Mitov, Martina Mitov, Dimitrije Kalinić, Svetlana Radojković, Dragan Lepojević i Snežana Stamenković.

Na sinoćnoj izložbi su izložene i tri slike nedavno preminulog Srđana Miloša.

Srđana Miloša pamtimo kao pesnika, slikara, karikaturistu i glumca. On je posedovao „umetničku žicu“ koju je ispoljavao u različitim sferama stvaralaštva. Eksperimentisao je bojama, slikarskim tehnikama, rečima, tematikom. U više navrata je učestvovao na konkursima za pesmu i karikaturu na temu vina i grožđa, koje su raspisivali organizatori Vinskog bala i više puta nagrađivan za svoje radove. Redovno je učestvovao na Likovnom salonu – likovni stvaraoci Vlasotinca. NJegove izložbe i promocije knjiga bile su prava multimedijalna dešavanja, koja su okupljala sve one koji su prepoznavali njegovu kreativnost, stvaralački potencijal i razumeli njegovu umetnost. Srđan Miloš nije više među nama, ali iza njega su ostala njegova dela i sećanja na njega. Kada nas je napustio vajar, slikar i pedagog Nebojša Mitrović Puša, njegov kolega po slikarskoj četkici Vlastimir Stojanović Šilja je uradio Pušin portret i velikog umetnika ovekovečio na slikarskom platnu. I ovoga puta Vlastimir Stojanović Šilja je učinio isto kako bi sačuvao sećanje na prerano preminulog kolegu Srđana Miloša.

Izložba će biti otvorena narednih petnaest dana.

 

Objavljeno: 08.10.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca