Otvoren klub za traženje posla

U Srbiji je od 2004. godine otvoreno 25 klubova za traženje posla, a većina je pokrenuta u saradnji sa Evropskom agencijom za rekonstrukciju, u okviru projekta „Povećanje delotvornosti politike zapošljavanja prema ugroženim grupama“.

U okviru nedavno formiranog Kluba za traženje posla, prva grupa od osam polaznika prošla je obuku za traženje posla. Nezaposleni u Klubu savladavaju tehnike i veštine aktivnog traženja posla, podižući na taj način nivo kompetentnosti i samopouzdanja.

Iz IPA programa 2012. otvoreno je još 60 novih Klubova za traženje posla pri Nacionalnoj službi za zapošljavnje i pri lokalnim samoupravama.

– Iskustvo nam govori da su polaznici Kluba za traženje posla nakon završene obuko, njih oko 30% nakon šest meseci našli posao. Tako će biti nadam se i sa novootvorenim klubovima na području Jablaničkog okruga. Cilj nam je da Nacionalna služba zapošljavanja sa lokalnim samoupravama osnaži i omasovi klubove za traženje posla i samim tim efekti ove mere zapošljavanja će biti dobri . Da polaznic,i pre svega mladi ljudi, lakše uđu u svet rada, sa većim nivoom znanja, da budu konkretniji pri traženju posla – rekla je Marija Stevanović, načelnik u odeljenju za posredovanje u zapošljavanju.


Predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović je prilikom obilaska Kluba za traženje posla napomenuo da je Klub otvoren ove godine i da mladima daje mogućnost da se uključe u traženju posla.
-Ovo je prava prilika da se mladi ljudi aktiviraju i da na pravi način shvate značaj traženja posla. A znanja koja steknu kroz obuku, omogućiće im da lakše obezbede i svoju egzistenciju – kazao je Todorović.

Zavisno od kvalifikacije, obuka u Klubu za traženje posla traje pet ili deset radnih dana, sa mogućnošću korišćenja informacione sale još dve odnosno četri nedelje.

– Rad je usklađen sa potrebama korisnika i u zavisnosti od toga nekada je grupni, a nekada je individualni. Predstavlja kombinaciju teoretskog i radioničarskog rada, a korisnici apliciraju i za stvarna radna mesta o kojima informacije dobijaju u klubu. Aktivnosti imaju za cilj da nauče i osposobe korisnika da se što bolje predstavi na tržištu rada i navede posladavca da ga pozove na razgovor – rekao je Bojan Krainčanić, savetnik za zapošljavanje.Danijela Stanojević, hemijski laborant, jedan od polaznika obuke kaže:
-U Klubu za traženje posla stičemo određena znanja i veštine koje su neohodne za traženje posla. Naučili smo kako da napišemo svoju radnu biografiju, kako da se ponašamo na prvom razgovoru sa poslodavcima, jednom rečju kako da budemo što aktivniji i bolji u traženju posla.


 

Objavljeno: 28.09.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca