Drustvo » Otvorena izložba „Etno motivi Hristifora Crnilovića“ Aleksandra Spasića

Otvorena izložba „Etno motivi Hristifora Crnilovića“ Aleksandra Spasića

U galeriji Kulturnog centra na Nešićevom keju, sinoć je otvorena izložba slika pod nazivom „Etno motivi Hristifora Crnilovića“, mladog vlasotinačkog umetnika Aleksandra Spasića. Organizator izložbe Kulturni centar Vlasotince izložbu je priredio u nedelji kada se obeležava 135 godina od rođenja Hristifora Crnilovića, poznatog etnografa, slikara, profesora. Slike Aleksandra Spasića su deo projekta koji je vlasotinački Kulturni centar realizovao u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja.

„Izložba „Etno motivi Hristifora Crnilovića“ nastala je iz istoimenog projekta sa kojim je Kulturni centar aplicirao kod Ministarstva kulture i informisanja i dobio određena sredstva. Autor nije imao nimalo lak zadatak, on je morao da se radom Hristifora Crnilovića najpre upozna, da interesantne detalje zabeleži foto aparatom a onda ih prenese na slikarsko platno. Da bi se upoznao sa radom morao je poseti Manakovu kuću u Beogradu, gde se nalazi Crnilovićeva zbirka. Sve slike koje je mladi, već afirmisani umetnik uradio, ostaju Kulturnom centru i postaju deo našeg likovnog fonda. U planu nam je da izložbu vidi i publika u drugim delovima Srbije a i u regionu“, rekao je između ostalog Bratislav Valčić, zamenik direktora i likovni urednik Kulturnog centra, pozdravljajući prisutne ljubitelje ulja i platna.

O izložbi i umetničkom radu govorio je Jovan Spasić, akademski slikar i profesor likovne kulture.

„Slike su rađene u tehnici ulje na platnu, motivi su različiti od detalja narodnih nošnji do nakita. Ova izložba je pokazala da Aleksandar polako ali sigurno korača ka svom umetničkom izrazu i zauzima svoje mesto na vlasotinačkoj likovnoj sceni“, rekao je Jovan Spasić.

Autor izložbe Aleksandar Spasić pozdravio je prisutne i zahvalio se na odvojenom vremenu. Prisutne je podsetio na lik i delo jednog od znamenitih Vlasotinčana, rekavši da Vlasotinčani nisu razumeli njegov rad i interesovanje, nazivavši Hristifora Crnilovića Pustood.

„Veoma mi je drago da smo posle dužeg vremena opet u prilici da otvorimo izložbu u prisustvu publike. Svi zainteresovani moći će u narednih petnaest dana da vide slike. Iskreno se nadam da će epidemiološka situacija omugućiti da i u periodu pred nama organizujemo razne kulturne manifestacije“, rekao je direktor Kulturnog centra Branislav Katić.

LJubitelji kičice i platna mogli su sinoć da uživaju u 24 slike, a izložba je priređena uz poštovanje svih epidemioloških mera protiv virusa korona.

 

Objavljeno: 10.02.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca