Otvorena izložba poznatog karikaturiste Gorana Ćeličanina pod nazivom “Šajkača”

U galeriji Narodne biblioteke “Desanka Maksimović“, u petak 21. maja, uoči gradske slave priređena je izložba poznatog i često nagrađivanog karikaturiste Gorana Ćeličanina, pod nazivom “Šajkača”.

Obraćajući se prisutnima, direktor biblioteke Srba Takić je podestio da je Ćeličanin više puta bio učesnik na konkursima karikature koji se održavaju povodom Vinskog bala u Vlasotincu, na kojima je više puta nagrađivan i da je do sada ovde organizovao nekoliko puta samostalne izložbe.

“Posmatrajući karikature Gorana Ćeličanina mi ustvari posmatramo sebe, kao u izvrnutom ogledalu svoje bi slabosti i mane da pripišemo liku sa crteža, kao što bi njegove vrline i prednosti da prigrabimo sebi. To činimo svesni da je on u svakome od nas, odnosno da smo svi mi pomalo svoj kolektivni ego prikačili njemu, poručujući – šajkača, to smo mi”, napisao je Srba Takić u tekstu koji će se naći u knjizi o šajkači, koju autor izložbe sprema.

Pozdavljajući prisutne Goran Ćeličanin se prisetio da je prvi put nagrađen na Vinskom balu pre više od 25 godina i da ga je od tada Vlasotince “usvojilo”, i kako reče od tada redovno učestvuje na konkursu kako bi imao razlog da dođe, čak iako nije među nagrađenim učesnicima. Govoreći o izložbi on je između ostalog rekao:

“Ovo je samo deo projekta Srbendovanje (Srbovanje), zapravo poenta je da u jednoj knjizi sakupim karikature o šajkači. Ovo je samo mali deo karikatura. To su karikature koje se bave glavom ispod šajkače, glavom ispod kape. Nije tu šajkača nikakav nacionalistički simbol, nego se bavi čovekom, koji je jedan normalan čovek, koji može da bude glup, pametan, promućuran, seljački lukav i koji se nalazi u raznim situacijama. Trudio sam se da sa što više crteža obradim tog čoveka ispod kape…”

Inače, u najavljenoj knjizi o šajkači naći će se mnogobrojni tekstovi, a kako autor reče jedan od njih potpisuje Srba Takić, tako da će i Vlasotice biti u knjizi.

 

Objavljeno: 22.05.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca