Otvorena izložba Roberta Dimitrijevića pod nazivom „Let“

U galeriji Kulturnog centra na Nešićevom keju sinoć je otvorena samostalna izložba pod nazivom „Let“, akademskog vajara, animaliste Roberta Dimitrijevića iz Leskovca. Izložba se sastoji od skuptura, reljefa i crteža.

Pozdravljajući prisutne zamenik direktora Kulturnog centra Vlasotince Bratislav Valčić je istakao da je ovo treća samostalna izložba vajara Roberta Dimitrijevića, te da je priređena u godini jubileja, 50 godina od osnivanja Kulturnog centra Vlasotince. Izložba “Let” je jedna od aktivnosti kojom se godina jubileja obeležava.

-Izložba je malo atipična za naš prostor, i malo drugačija od mnogih drugih izložbi koje smo do sada organizovali, a glavni „krivac“ za to je upravo stvaralaštvo i način izražavanja umetnika – dodao je Bratislav Valčić.

Vajar Robert Dimitrijević stvara u metalu i to pretežno recikliranom. U njegovim delima predstavljen je svet stvarnih i fantastičnih bića, kojima je zajedničko svojstvo let.


Robert Dimitrijević, autor izložbe.

-Temu istraživanja čine tri grupe “letećih bića”, insekti, ptice i zmajevi. Svaka grupa priča svoju priču i tretirana je na drugačiji način. Umetnik zapravo prolazi kroz različite istraživačke faze. Ptice su prikazane skoro apstraktno. NJihovu formu čine nizovi savijenih linija koje sugerišu dinamiku leta. Insekti su prikazani kao jedinke ili grupe koje međusobno komuniciraju. Oblikovani su uz sklonost ka realističkoj predstavi. U istraživačkom monohromna bića dobijaju boju koja izgleda kao pozorišni kostim. Scenski karakter naglašen je i njihovom postavkom u prostoru. Fantastična bića, zmajeve, umetnik stvara u formi reljefa gde linije i crtež imaju dominantnu ulogu. Insekte, ptice i zmajeve odlikuje istovremeno jednostavnost i složenost oblika, težina i lakoća, čvrstina i mekoća, hrapavost površine i trenutak u kome su zaustavljeni u letu – rekla je akademski vajar Isidora Dimitrijević, citirajući istoričara umetnosti Branku Gugolj koja je dala svoje impresije o delu autora u katalogu koji prati izložbu.

Pozdravljajući prisutne i zahvaljujući se organizatoru na mogućnost da i Vlasotinčani vide njegov rad autor izložbe Robert Dimitrijević je kazao da izloženi radovi nisu od juče već da su to ideje koje su stare i do dvadesetak godina.

-Za sve radove koji su izloženi bilo je potrebno vreme. Trudio sam se da u svom radu spojim umetnost i zanat – istakao je Robert Dimitrijević.


 

Objavljeno: 06.05.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca