Otvorena izložba skulptura Miloša Šarića

U prepunoj galeriji Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“ sinoć je otvorena izložba skulptura Miloša Šarića, doktoranta Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, pod nazivom „Život (u) sekiri (2)“ . Pozdravljajući sve prisutne, u ime organizatora izbložbe direktor biblioteke Srba Takić je istakao da će se o Milošu Šariću zasigurno još mnogo toga lepog i na deleko čuti.

„Vest da je doktorant Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu Miloš Šarić, dobitnik nagrade publike i žirija za skulpturu Beogradski čitač, u Kaselberiju (Orlando, SAD), obradovala nas je, a saznanje da je Vlasotinčanin još više. Odmah smo poželeli da ga predstavimo lokalnoj sredini, da pokažemo njegov rad, da istaknemo kao primer talenta, rada i uspeha. Zajedno smo podneli projekat, za skulpturu čitači koju bi Miloš izradio, kod Ministarstva kulture i nadam se da će ministarstvo imati razumevanja te da će skulptura krasiti predvorje naše biblioteke. Svaka zavičajna biblioteka , pa i naša, ima obavezu da pored knjižne brine i o neknjižnoj građi, a još i više o svojim stvaraocima, zato dok je tekla priprema ove izložbe dogovorili smo se za još neke zajedničke projekte i akcije“, rekao je između ostalog Srba Takić.

Govoreći o izloženim skulpturama istoričar umetnosti Jasmina Zlatković, profesor likovne kulture u vlasotinačkoj Gimnaziji je kazala:

„Miloš Šarić je svojim načinom rada i svojim skulpturama ostvaario lični pečat i formirao vrlo specifičan likovni jezik koji polako postaje poznat publici u Srbiji, a isto tako nalazi svoj put do šire publike, mimo naših granica. Kroz ovu izložbu umetnik preispituje aktuelne probleme savremenog društva, ali sa jednim velikim osvrtom na tradiciju, naročito to je glavni i repetativni element, koji povezuje sve ove skulpture, jedan jako tradicionalni predmet, dosta vezan za ovaj kraj a to je sekira. Umetnik izvlači iz svakodnevnice sekiru, predmet koji nije estetički dopadljiv, i on ga svojim idejnim konceptom uključuje u ove kompozitne skulpture i njime cilja u srž problema kojim se one bave, a to je otuđenje ljudi i zaboravljanje na tradiciju“.

Pozdravljajući prisutne i govoreći o svom radu autor izložbe Miloš Šarić je istakao: „Život u sekiri je doktorski umetnički projekat, nastao u periodu od oktobra 2015. do februara 2018. godine , u klasi profesora Gorana Čpajaka, sačinjavaju ga 20 skulptura sagledanih u kontekstu sekire. Sekira u mom radu je simbol života, i radosti, i tuge, i patnje, i naivnosti, i jedinstva, sve se prepliće kroz jedan predmet. Na neki način predstavlja osvrt na tradiciju i prošlost jer je sekira jedno od prvih oruđa koje je sačinila čovekova ruka, ali sa fokusom na životne aktivnosti danas. Zapravo ja pokušavam kroz sekiru da gradim čoveka i pričam o današnjim aktivnostima, o „posledicama“, posebno otuđenja kao jednog od glavnih problema današnjice, o kontaktu, dodiru koji nama danas nedostaje“.

Inače, skulptura „Beogradski čitač“ Miloša Šarića dobila je treću nagradu žirija i nagradu publike, i ona se danas nalazi u Kaselberiju, u Americi na Floridi.


Miloš Šarić rođen je 1991. godine u Leskovcu, osnovnu školu završio je u Vlasotincu, srednju umetničku Školu za tekstil i dizajn u Leskovcu. Osnovne akademske studije vajarstva završio je u Zvečanu, a svoje usavršavanje nastavio na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je završio mastaer studije i upisao doktorske studije. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi, kao i na izložbama međunarodnog karaktera. NJegova dela nalaze se u mnogim javnim i privatnim kolekcijama, član je ULUS-a i ULUPUDS-a od 2016. godine. Živi i stvara u Vlasotincu.

Vlasotinčani su sinoć prvi put imali priliku da vide njegov rad. Izložba će biti otvorena i tokom septembra meseca.


 

Objavljeno: 21.08.2018 | Autor: InfoDesk


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca