Otvorena izložba „Znameniti Vlasotinčani“ – Autor Aleksandar Spasić

U Sali Kulturnog centra – galeriji na spratu danas je otvorena izložba „Znameniti Vlasotinčani“, autora Aleksandra Spasića. Reč je o 15 portreta na kojima se nalaze: Ilija Strelja Petrović, Petar Spirić, Hristifor Crnilović, Zora Crnilović, Uroš Crnilović, Milan Valčić, Jovan Cvetković, Dragiša Cvetković, Vlada Ilić, Milan Nešić, Vojislav Popović, Vlada Popović, Miodrag Nagorni, Dušan Karuović i Bogoljub Mitić.

-Ova izložba nastala je iz istoimenog projekta koji je sufinansiralo Ministarstvo kulture Republike Srbije, na konkursu za savremeno stvaralaštvo 2023. godine. Kroz ovaj projekat ne samo da su nastale slike, već čuvamo i sećanje na ove ljude. Posebno je važno da upoznajemo najmlađe o značaju i doprinosu koje su dali za Vlasotince – rekao je Bratislav Valčić, urednik likovnog programa u Kulturnom centru.

Po njegovim rečima iz sredstava koje je sufinansiralo ministarstvo plaćen je honorar umetniku, potreban materijal za slike i njihovo uramljivanje. Slike će ostati u vlasništvo Kulturnog centra i upotpunjavaće likovni fond . Izložba „Znameniti Vlasotinčani“ je peti projekat koji Kulturni centar realizuje sa Aleksandrom Spasićem i resornim ministarstvom.

Govoreći o izložbi Saša Stanković, prof. srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji „Stevan Jakovljević“ je rekao:

„Pred vama je 15 portreta ali to je samo deo, i bar po nama, koji se bavimo prošlošću Vlasotinca, trebalo bi uraditi još toliko. Nadamo se da će do toga doći u narednom periodu“.

Saša Stanković je o svakom liku na portretima kazao po nekoliko bitnijih i značajnijih rečenica, koje su vezane za njihove živote, rad i delo.

Autor izložbe zahvalio se Kulturnom centru i prof. Saši Stankoviću, ističući da je do pojedinih fotografija bilo teško doći, a da je portret Ilije Strelje rađen po opisu jer do fotografije nije uspeo da dođe.

Izložbu su danas posetili učenici nižih razreda Osnovne škole „8. oktobar“ sa svojim učiteljima.

Galeriju fotografija možete pogledati na ovom linku.

 

Objavljeno: 26.12.2023 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca