Otvorena prva samostalna izložba slika Aleksandre Mitov

Sinoć je u galeriji Kulturnog centra otvorena prva samostalna izložba slika Aleksandre Mitov, koju smo kao mladu slikarku upoznali 2015. godine na Likovnom salonu – likovni stvaraoci Vlasotinca, kada je bila najmlađi učesnik ove izložbe.

Starije kolege i publika su već tada prepoznali nesvakidašnji talenat za slikarstvo desetogodišnje devojčice, što se potvrđivalo narednih godina, novim slikama, novim izložbama, učešćima na konkursima i brojnim nagradama.

Aleksandra Mitov je učenica druge godine Gimnazije „Stevan Jakovljević“, završila je Osnovnu školu „8. oktobar“. NJeni vaspitači, učiteljica i nastavnici likovne kulture kažu da je od malena pokazivala interesovanje za likovnu umetnost. Interesovanje za likovnu umetnost potiče iz porodice, jer se otac Slobodan i sestra Martina iz hobija i sami bave slikarstvom, dok im je majka Dragana najveća podrška.

Svoju prvu nagradu je osvojila na likovnom konkursu povodom Dana škole kao osnovac trećeg razreda. Od tada je u školi „8. oktobar“ osvajala nagrade na likovnim konkursima povodom Dana škole i Svetog Save.

Krajem aprila 2021. godine je dobila prvu nagradu na Dečjem prolećnom likovnom konkursu raspisanom u spomen profesora Nebojše Mitrovića – Puše, za akvarel na temu „Vlasotince u srcu“. Ova nagrada joj je posebno važna jer je pohađala i privatne časove kod čuvenog profesora. Tada je nastalo dvadesetak zajedničkih radova. NJegovi saveti su joj ostali kao dragocene pouke, nešto što će pamtiti celog života, uz sećanje na velikog umetnika i uzora u slikarstvu.

Aleksandra aktivno učestvuje u izradi murala u Vlasotincu u saradnji sa udruženjem „Vlasinska vila“. Radovi ove mlade umetnice već nekoliko godina privlače pažnju javnosti od Vlasotinca do Beograda.

Aleksandra kaže da je od malena zavolela crtanje i slikanje. Kao dete je namrštenoj deci na porodičnim fotografijama crtala osmehe ili zanimljive balske haljine. Kasnije je to postalo interesantnije, kada je počela da crta junake iz omiljenih crtanih filmova. Posebnu zahvalnost na podršci i dosadašnjem radu duguje porodici.

Posebno ističe u svom umetničkom razvoju uticaj slikarke Meri Stojković, koja je podstakla da istrajno savlada većinu slikarskih tehnika, od kojih su joj omiljene akvarel, olovka, pastel, ulje na platnu i kolaž.


-Za Aleksandru Mitov posebno je uspešna bila prošla školska godina u našoj Gimnaziji, s obzirom da je osvojila niz nagrada i postigla uspehe na lokalnim i republičkim likovnim konkursima i manifestacijama. Međutim, njen talenat i vrednoća su i ranije zapaženi, posebno u jednoj delikatnoj tehnici kakav je akvarel. Iako se još uvek likovno izgrađuje i oprobava ostale likovne tehnike i izraze, ipak akvarel najviše odgovara njenoj blagoj i smirenoj prirodi. Naklonost ka prijatnim i dopadljivim motivima uklapaju se sa njenim nežnim osećajem za lepotu svakodnevnog – zapisala je Gordana Saničanin.

Aleksandra se potom zahvalila svima koji su došli na izložbu i koji su prethodnih godina podržavali njen rad.

Nakon prve nagrade u školi, usledila je prva nagrada na takmičenju opština Bojnik i Vlasotince na temu „Ravnopravni smo – budućnost sa jednakim šansama za sve“, koji je raspisalo udruženje Bezbedno dete.

Povodom Uskršnjih praznika, u saradnji sa istim udruženjem Aleksandra je prošle godine osvojila prvu nagradu za akvarel sa simboličnim nazivom „Gnezdo“.

Krajem prošle godine je osvojila prvu nagradu na likovnom konkursu Doma kulture u Grdelici na temu „Ulica mog detinjstva“. U aprilu ove godine je ponovo dobila prvu nagradu na Dečjem prolećnom likovnom konkursu u spomen na profesora Nebojšu Mitrovića – Pušu, za akvarel na temu „Uskršnji praznici“. Nedelju dana kasnije njen rad na temu „Uskrs“ je bio izložen na Akademiji srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju u Beogradu.

Neposredno posle toga osvojila je dve republičke nagrade na međunarodnim konkursima u Novom Sadu i to: 21. maja kada je osvojila treću nagradu na konkursu „Svetosavlje i naše doba“ za akvarel na temu „Putovanje Svetog Save u Svetu zemlju“. A već 10. jula je osvojila prvu nagradu na “Devetim danima Nikole Tesle“ za akvarel ,“Portret Nikole Tesle“. Nedavno je na Miholjskim susretima u Konopnici Aleksandra Mitov osvojila drugu nagradu za akvarel „Crkva u Konopnici“.

NJene slike 2020. godine objavljene u okviru konkursa Dečjeg kulturnog centra u Beogradu , zatim u okviru Velikog likovnog kineskog konkursa u organizaciji Agencije DEST Beograd, kao i u tinejdžerskom magazinu HEJ i Malom zabavniku

Kao mala Aleksandra je maštala da ima svoj restoran u Parizu, gde bi gosti mogli da uživaju u kvalitetnoj hrani dok bi na zidovima gledali njena umetnička dela. I kao što kaže poznata izreka: „Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari“, mi želimo da ova mlada talentovana devojčica ne odustane od svojih želja i snova.


 

Objavljeno: 16.09.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca