Otvorena radionica u Tehničkoj školi u Vlasotincu

U Tehničkoj školi u Vlasotincu u utorak 18. oktobra svečano je otvorena renovirana školska radionica u kojoj će se obavljati praktična nastava za učenike u profilu industrijski mehaničar. Ovaj trogodišnji obrazovni profil razvijen je u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje kao deo projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“. Projekat finansira nemačka Vlada, a sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Novi smer industrijski mehaničar i renovirana radionica plod su saradnje ovdašnje Tehniče škole i lokalne privrede koja je prepoznala da je neophodno da se aktivno uključi u obrazovanje kadrova koji su joj potrebni. Upravo je ta potreba privrede za mladim i dobro obučenim kadrovima navela pet velikih kompanija opštine Vlasotince, Gruner, Elrad, Elrad Wire Systems, IGM Mladost i SLR Vitko da zajedno sa Opštinom i projektom nemačke razvojne saradnje sklope sporazum o javno- privatnom partnerstvu.

Ukupan obim investicija u narednih tri godine je oko 100 hiljada evra, a skoro polovina sredstava je već uložena u renoviranje i opremanje školske radionice u kojoj će se realizovati praktična nastava za učenike ove škole. Naime, budući industrijski mehaničari školovaće se po kooperativnom modelu koji uvodi elemente dualnog obrazovanja u skladu sa uslovima u Srbiji.

Ovaj model podrazumeva da se u prvoj godini praksa obavlja u školskoj radionici, a u drugoj i trećoj godini u fabrikama pomenutih kompanija, i to u drugoj godini 2, a u trećoj godini tri dana nedeljno.

Na svečanom otvaranju renovirane školske radionice prisutnima su se obratili:

· Predsednik opštine Vlasotince, gospodin Zoran Todorović

· Direktor Tehničke škole Vlasotince, gospodin Milivoje Đorđević

· Generalni direktor kompanije Gruner, gospodin Eduard Spreitzer

· Ambasador SR Nemačke, NJ.E. Axel Dittmann

· Predsednik Vlade RS, gospodin Aleksandar Vučić


Zoran Todorović, predsednik opštine Vlasotince

Predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović istakao je tom prilikom da će ovo javno-privatno partnerstvo pozitivno uticati na rast zapošljavanja u ovom kraju a samim tim i na ostanak mladih u Vlasotincu, koji se iz mnogih malih mesta širom Srbije sele u velike gradove.Milivoje Đorđević, direktor Tehničke škole u Vlasotincu

Milivoje Đorđević, direktor Tehničke škole, rekao je da je sporazum o saradnji na ovom projektu vredeo 100.000 evra, ali da je značajnu uštedu donela angažovanost nastavnika, učenika i direktora škole, odnosno njihov petomesečni rad na rekonstrukciji radionica u kojima će učenici u prvoj godini školovanja imati praktičnu nastavu. U njihovom planu je proširivanje projekta implementacije kooperativnog obrazovanja i na druge obrazovne profile.Eduard Spreitzer, generalni direktor kompanije Gruner

Eduard Spreitzer iz kompanije Gruner osim kvalifikovane radne snage od ovog projekta očekuje i pozitivan uticaj na poslovanje jer više neće morati da uvozi sve alate u Srbiju, već će neke od njih proizvoditi i ovde.Axel Dittmann, ambasador SR Nemačke u Srbiji

Ambasador SR Nemačke u Srbiji Axel Dittmann podsetio je da se već godinama uspešno realizuje saradnja ove dve države, od prošle godine i kroz Nemačko-srpsku inicijativu za održivi rast i zapošljavanje. Današnji događaj iz Vlasotinca je svetao primer te saradnje, rekao je nemački ambasador.Aleksandar Vučić, Premijer Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić saglasio se sa nemačkim ambasadorom i naglasio važnost nemačke logističke i materijalne podrške u ovom projektu. Vučić je izrazio nadu da će na ovaj način biti odškolovani stručnjaci koji su veoma potrebni srpskoj privredi, pogotovu mašinskoj, metalskoj i sličnim industrijama.

Ovaj projekat je imao veliku pažnju javnosti u vlasotinačkom kraju. Činjenica da kompanije odgovorno i posvećeno pristupaju obrazovanju učenika i jasna perspektiva o brzom zaposlenju nakon školovanja prepoznata je od strane roditelja i učenika koji su upisali ovaj profil. Rezultat je 30 upisanih učenika tj. celo odeljenje industrijskih mehaničara u Tehničkoj školi Vlasotince, a nažalost bilo je i onih koji nisu uspeli da se upišu.Za vreme prakse u kompanijama učenici će pored stručnih znanja i veština sticati i socijalne kompetencije u realnom svetu rada. Kako bi se učenici dodatno motivisali i osetili da i oni kroz učenje doprinose kvalitetnijem poslovanju, kompanije će stipendirati učenike u skladu sa njihovim zalaganjem u procesu učenja. Ovo je vrsta simulacije radnog odnosa koja se pokazala veoma motivišućom za mlade ljude. Ipak, najveći benefit ovog projekta je što će nakon završenog školovanja industrijski mehaničari imati dobre šanse da se zaposle u kompanijama u kojima su tokom školovanja obavljali praktičnu nastavu. Istovremeno, kroz ovakav sistematski pristup privrede da kroz redovno školovanje učenika stvaraju dobro kvalifikovane buduće kadrove predstavlja dugoročno rešenje i za same kompanije.


 

Objavljeno: 18.10.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca