Palata Milana Valčića – objekat od velike kulturne i istorijske vrednosti

Palata Milana Valčića – Porodična kuća bankara i rentijera Milana Tase Valčića, jednog od najbogatijih Vlasotinača u ono vreme. Uspešan poslovni čovek, nastavljač porodične tradicije, solunac iz čuvenog Gvozdenog puka i kapetan prve klase. Bio je vlasnik više lokala koje je izdavao pod zakup (u njegovim lokalima bila je smeštena Knjižnica i čitaonica, pošta, prva štamparija, imao je privatni podrum). Posle Drugog svetskog rata Milanu je oduzeta celokupna imovina. Umro je u Vlasotincu 1960. godine. Projektant palate je ostao nepoznat, ali se zna da je građevinskim poslovima rukovodio lokalni građevinski preduzimač Miladin Đorđević, pa ima indicija da je on i projektant.

Kako smo o turističkom značaju muzeja već pisali, palata Milana Valčića bi se morala uvrstiti u zajednički projekat obilaska starih vlasotinačkih objekata koji su od velike kulturne i neprocenjive istorijske vrednosti.

Tekst je deo projekta koji sufinansira opština Vlasotince. Stavovi izneti u tekstu ne izražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

 

Objavljeno: 25.12.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca