Pesnički čas – učiteljstvu u čast po 25. put

– U eri modernih komunikacija, kada pisana reč u elektronskom obliku uzima primat, treba podsetiti da su knjige nezamenjivo štivo u obrazovanju svakog čoveka, pogotovo mladih ljudi – rekao je u razgovoru s pesnicima zamenik predsednika opštine Boško Stančić. On je pesnike Violetu Jović iz Niša, Dejana Đorđevića iz Grdelice i Dragana Radovića iz Leskovca primio u okviru manifestacije Pesnički čas – učiteljstvu u čast, koja se jubilarni, 25. put, održava u Vlasotincu.

– Moram da pohvalim manifestaciju koja se jedina u Srbiji, osim decom i pesnicima, bavi onim ko nam prvi razvije ljubav prema knjizi u obrazovnom sistemu, a to je učitelj. Ovo je veliki jubilej, a mi smo tu da danas i sutra govorimo o stvaralaštvu na dijalektu, da deci ukažemo na lepotu našeg narodonog govora- rekla je Violeta Jović.

Sa stavom da dijalekti, posebno naš, ne treba da služe za jeftine pošalice, složio se i Dragan Radović:

– Nipodaštavanje zavičajnih govora je pogrešno, zato smo tu da podržimo ideju o afirmaciji tradicionalnog govora-– rekao je Radović.

Dejan Đorđević naglasio je da srpskim dijalektima, koji ne čine standardni srpski jezik, govori oko 60% stanovništva u zemlji i da oni mora da se neguju.

Pesnici su se potom družili sa učenicima OŠ „8.oktobar“, a u 19h planirano je književno veče u Sobi stare srpske grafike u muzeju u Vlasotincu. U toku sutrašnjeg dana planirano je da pesnici zapale sveće u vlasotinačkoj crkvi za pokoj duše preminulim vlasotinačkim prosvetarima, zatim da se druže sa učenicima OŠ „Siniša Janić“, kao i sa decom u Domu kulture u Vučju.

Pesnički čas – učiteljstvu u čas, počeo je 1993. godine kao šestomesečni pomen prerano preminuloj nastavnici srpskog jezika Danici Gorunović Tasić, a nastavio je da živi kao tradicionalno godišnje druženje pesnika i dece. Za ovih 25 godina u okviru Pesničkog časa gostovali su: Mira Alečković, Dara Sekulić, Ljubivoje Ršumović, Duško Trifunović i mnogi drugi pesnici.

 

Objavljeno: 16.11.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca