Peti po redu „Ukusi juga“ u službi očuvanja tradicije i običaja našeg kraja

Razgovori sa ljudima na ovakvim manifestacijama uvek dobro dođu da u direktnom kontaktu vidimo gde i kako još možemo da pomognemo, rekla je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivana Popović na otvaranju manifestacije Ukusi juga u Vlasotincu. Ona je podsetila da je ovu godinu obeležila digitalizacija naše poljoprivrede.

-Druga stvar po čemu je ova godina definitivno prepoznatljiva je rekordan budžet ministarstva. Podigli smo subvencije po hektaru, radilo se na podizanju stočnog fonda, a plaćamo i svaki litar mleka koji se proizvede – rekla je Popović.

Manifestacija Ukusi juga okupila je peti put male proizvođače hrane i pića i ručno rađenih predmeta iz Jablaničkog okruga, njih 22, u cilju očuvanja tradicije i običaja našeg kraja.


-Ja bih na to dodao da smo osim po dobroj hrani i piću poznati po srdačnosti i gostoljubivosti i da je to ponekad hrana za dušu. Tako smo spojili gostoprimstvo i bogatu trpezu, što je dovoljno da se gosti kod nas dobro osećaju, a da usput vide i sve turističke sadržaje koje naše mesto nudi – rekao je zamenik predsednika opštine Vlasotince, koja je pokrovitelj manifestacije, Vladimir Kocić.

U ime Turističke organizacije, Olivera Cvetković je izrazila zadovoljstvo što se mali, ali značajan jubilej proslavlja u prisustvu predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

-To nam govori da je naš rad vidljiv i prepoznat kao nešto dobro – rekla je Cvetković.Jelena Sarić Cvetković

Pesmu „Beše si“, na prizrensko-timočkom dijalektu, govorila je autor Jelena Sarić Cvetković. Pesma, koja svedoči o nekadašnjem životu na selu, izazvala je puno emocija kod publike.


 

Objavljeno: 30.09.2023 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca