Pivski festival u Ladovici 22. i 23. jula po 15. put

U petak i subotu, 22. i 23. jula održaće se 15. Pivski festival u Ladovici, najavili su predstavnici Udruženja Stara škola Ladovica.

Prve večeri nastupiće Voks populi, Bombarder i Cepeni ćunci, a druge Kamene kare, Drink or daj, Hidrogen i, posle 10 godina, ponovo Ortodoks keltsi,

Direktor festivala Dragan Janjić podsetio je da naziv „pivski“ dolazi od naziva navijačke grupe FK Progres u Ladovici, čiji su članovi 2006. godine organizovali festival da bi pomogli svom klubu, a onda se je festival pretvorio u tradiciju koja je postala zaštitni znak Ladovice.

-Mi promovišemo uglavnom pank muziku, muziku radničke klase. Uglavnom smo sve sami organizovali, „na mišiće“ što bi se reklo, ali evo izgurali smo 15 godina. Poslednjih godina nam pomaže i opština Vlasotince. Bio bi ovo, inače, 16. festival, ali zbog korone nije organizovan 2020. godine – rekao je direktor festivala Dragan Janjić.

Ceo festival košta oko 600.000 dinara, sumirali su organizatori i zahvaljuju Turističkoj organizaciji koja je štampala flajere, postere i karte, kao i „Komunalcu“, koji je očistio i pokosio teren za festival.

-Svi gosti sa strane „spuste“ honorare i budu oduševljeni, imaju želju i volju da se vrate, kao što se sada vraćaju „Keltsi“. Po nekoliko stotina posetilaca bude svake od festivalskih večeri. Nama je želja da to bude međunarodni festival, kao što su nam dolazili bendovi iz Makedonije, Rusije, da dođu iz Hrvatske i drugih zemalja – rekao je jedan od organizatora Marko Tasić naglasivši da Ladovčani čuvaju svoje porodične vrednosti, da goste dočekuju kao svoje i da im oni tako i uzvraćaju.

Ovaj festival pank muzike jedinstven je po tome što se održava u seoskoj sredini u kojoj postoje tri pank grupe. Dve od njih, Cepeni ćunci i Hidrogen, postoje već tri decenije, a treću čine pripadnici mlade generacije u Ladovici koji su, odrastajući uz zvuke panka, formirali svoju grupu Midlfinger.

-Kad se, generalno, pogleda omladina Ladovice ne biste uopte pretpostavili da neko od nas sluša pank, ali to nije tako. Pank se oduvek slušao u Ladovici, odrasli smo uz tu muziku i uvek nam je bilo zanimljivo da prisustvujemo festivalu. Najviše nas je fascinirala ta energija panka. Onda smo se uključili koliko smo mogli. Počeli smo i da sviramo, ko bubnjeve – ko gitaru. Nemamo svi finansije da kupimo instrumente, ali međusobno delimo. Dok god je omladine u Ladovici, pank nikad neće prestati da se sluša – rekla je Aleksandra Milenković, jedan od predstavnika mlađe generacije Ladovčana.

Ulaznice će biti 300 dinara prve večeri i 500 dinara druge festivalske večeri. Program kreće u 21 sat i trajaće do jedan sat posle ponoći.

 

Objavljeno: 19.07.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca