Počeo sedmodnevni kamp “Forum Vlasina”

Na Vlasinskom jezeru je počeo sedmodnevni kamp “Forum Vlasina”. Više od dve stotine mladih učestvuje u interaktivnim radionicama, predavanjima o preduzetištvu, upravljanju projektima, tehnološkim inovacijama, ekologiji.

Forum organizuje više desetina omladinskih i studentskih organizacija iz Srbije i Republike Srpske. Forum je zvanično počeo 27. jula, a otvorila ga je pomoćnica ministra omladine i sporta, Snežana Klašnja. Formiranju kampa doprinela je i Opština Vlasotince donirajući sportsku opremu i naravno volonteri iz Vlasotinca koji neumorno rade i koji su uvek pri ruci učesnicima foruma. Dvadesetak volontera iz Vlasotinca su pristigli u kamp dva dana ranije ne bi li pripremili teren za naše učesnike, predavače i goste.

Mladi će na kampu slušati o preduzetništvu, finansijama, upravljanju projektima ili zaštiti životne sredine, ali i pored toga učestvovati u radionicama, sportskim aktivnostima, pripremi hrane zajedno sa volonterima.


– To nije klasičan tip predavanja gde neko nekog pita i gde je sve ograničeno vremenom, na fin i kulturan način su se uključivali u diskusiju – kaže Srđan Jordačijević, iz Prokuplja, koji je održao prvo predavanje pričom o Gvozdenom puku koji je zaštitni znak Prokuplja. Puk je bio puk srpske vojske tokom ratova od 1912. do 1918. godine. Ono što je malo poznato, u borbama su se proslavile i jedine dve žene koje su se borile u njegovom sastavu – Milunka Savić i Flora Sends. Nakon učestovanja u Cerskoj i Kolubarskoj bici, pukovnik Milivoje Stojanović je poveo puk u novi juriš i tom prilikom je poginuo. Poznati kompozitor Stanislav Binički je u njegovu čast komponovao “Marš na Drinu”. Nakon poučnih predavanja mladi su nastavili sa svojim aktivnostima u kampu (odbojka, fudbal, plivanje…).Mladima iz Republike Srpske i Srbije sinoć su se pridružili i mladi iz Rusije a do 2. avgusta pridružiće se i vršnjaci iz Bugarske.


 

Objavljeno: 30.07.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca