Počinje kontroverzno prvenstvo na fudbalskom „Istoku“

Posle pet meseci pauze izazvane pre svega epidemijom korona virusa, u zoni Jug i Srpskoj ligi Istok počinje novo prvenstvo. I dok u zoni nema nekih važnijih promena u Srpskoj ligi je napravljen pravi džumbus. Izgovarajući se na nedovršeno predhodno prvenstvo i navodno „interesom fudbala“ a u stvari sledeći svoje lične i još nečije interese, vrhuška FSRIS donosi niz nelogičnih odluka, na štetu klubova koji nisu obuhvaćeni interesima moćnika. Najpre su oni koji sebe nazivaju rukovodstvom FS RIS vanredno unapredili GFK Dubočicu, kojoj je pretila borba za opstanak, i sa 12. mesta je prekomandovali u Prvu ligu Srbije zaobilazeći pri tom deset klubova među kojima i Vlasinu koja je bila šesta.

Još jedan potez interesne grupe koji ide na štetu klubova, Srpska liga Istok je sa 16 povećana na 20 klubova, što će značiti da su troškovi takmičenja samo za službena lica uvećani za oko 300.000 plus 4 gostovanja, što ukupno iznosi nešto manje od pola miliona dinara. Ovakvim potezom takozvano rukovodstvo je otvorilo put za šest novih klubova mimo prvaka četiri zonskih liga. Kriterijum za vanredno unapređenje tih klubova nije poznat javnosti niti je Savez to javno objavio, a zašto može se samo nagađati, ali sigurno da nisu bili primarni fudbalski razlozi. Među tih 6 klubova našla se i Morava iz Vladičinog Hana, sada sa dodatkom u imenu SFK – to je uobičajno da klubovi koji imaju velika dugovanja, da bi ih izbegli osnovnom imenu dodaju GFK, SFK, godinu osnivanja i dr. Koji je razlog da se unapredi klub koji se verovatno bankrotstva spasao dodatnim imenom, a zvanično je u predhodnom prvenstvu bio na 10.mestu. Da li je mogući razlog što su Hančani komšije šefa nazovi rukovodstva Saveza, možda su mu obećali pomoć prilikom najavljenog blokiranja autoputa, jer koridor prolazi kod Vladičinog Hana a ne kroz Surdulicu ili su razlozi meterijalne prirode ? Zbog čega nisu unapređeni Vranjska Banja, leskovačka Sloga, Kosanica ili Žitorađa kao bivši drugoligaši, zašto vizu nije dobila Budućnost iz Orašja koja je za tri pozicije bolja od Morave. Još jedan klub sa područja FS Jablaničkog okruga platio je ceh interesnim akrobatskim potezima vrhuške Saveza, Jedinstvo iz Bošnjaca je sa 14. mesta i isto toliko osvojenih bodova moralo da se seli u niži rang dok je 15. Trstenik PPT sa deset bodova manje ostao u srpskoligaškom društvu.

Šta su posledice ovakve nenajavljene „reorganizacije“ sa opravdanjem epidemije ? Na kraju prvenstva iz Srpske lige Istok će ispasti 7-8 klubova i još onoliko koliko se vrati iz Prve lige Srbije a iz te lige ispada osam klubova. U Prvoj ligi Srbije sa područja FSRIS takmiće se pet klubova GFK Jagodina, Radnički Pirot, Dinamo Vranje, Trajal i GFK Dubočica, znači da bi ovi klubovi trebalo da se plasiraju do 10. mesta, što je malo verovatno, tako da je moguće da iz Srpske lige ispadne polovina ili više klubova što će izazvati dodatni haos u borbi za opstanak ne samo u Srpskoj ligi Istok već i u zonama pod ingerencijom FSRIS. Ova cirkusijada će sigurno imati posledice i na niže lige ali to će biti tema drugog članka.

I još jedna novina ide na štetu kluba koji na kraju takmičenja u Srpskoj ligi Istok bude osvojio prvo mesto jer neće moći direktno da se plasira u Prvu ligu Srbije već će to morati da ostvari kroz doigravanje odnosno baraž.

U zaprećak je bačeno i još jedno sveto pravilo, da se fudbal igra za gledaoce, ali za sada će se sve utakmice igrati bez prisustva publike pa će se potvrditi ono drugo pravilo koje se sve više koristi „da se fudbal igra za sudije, delegate i Savez“.

Pa srećno nam bilo i neka nam je bog u pomoći !

 

Objavljeno: 14.08.2020 | Autor: Ninoslav Radicevic
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca