Poetsko-muzičko veče sa Mirjanom Bobić Mojsilović pod nazivom „Obećao si mi“

Povodom Dana Kulturnog centra, a u susret predstojećim praznicima sinoć je u Sali bioskopa priređeno poetsko-muzičko veče sa Mirjanom Bobić Mojsilović pod nazivom „Obećao si mi“. Za muzički deo programa bio je zadužen Duo di maggiore, njegovi članovi Srđan Đorđević i Voja Ilić.

Učesnike programa i publiku je najpre pozdravila Maja Marković, direktorka Kulturnog centra koja je tom prilikom izrazila zadovoljstvo što je Dan ustanove koju vodi obeležen značajnom izložbom slika Aleksandra Spasića i gostovanjem Mirjane Bobić Mojsilović, koju je publika dugo očekivala. Ona je iskoristila priliku da svim građanima čestita predstojeće praznike.

„Pripadam generaciji koja je rasla uz poeziju, koja je čitala poeziju. Nijednu devojku iz Prve beogradske gimnazije nije mogao da smuva dečko ako nije znao nešto da recituje, Branu Petrovića, Jesenjina, Prevera, Arsena Dedića ili barem da svira gitaru. Jednog dana je poezija samo krenula da kulja iz mene i onda sam prirodno počela da je pišem. Knjiga „Obećao si mi“ doživela je dva izdanja. Ja sam prvi živi pisac kome je Laguna objavila zbirku poezije. Tako da sam ja poeziju vratila na scenu“, rekla je dugogodišnja novinarka, književnica i slikarka koju je sinoć vlasotinačka publika upoznala i kao pesnikinju.

Otkrila je harizmatična Mirjana Bobić Mojsilović da radost života nalazi u malim stvarima i sitnicama i kako je sebi ulepšala sumorni dan kupovinom sata od šesto dinara u kineskoj radnji, koji pokazuje tačno vreme baš kao i Roleks.

Po njenim rečima, poezija samo ako je stoprocentno lična može da postane svačija i rado čitana.

„Nije bitno da budemo u pravu, važno je da budemo srećni. Stvarnost nije dovoljna za to, mora da je iznova svakodnevno dograđujemo i učimo“, poručila je Mirjana Bobić Mojsilović, između svojih stihova.

Nadahnuto, glumački savršeno do perfekcije Mirjana je kazivala svoje pesme, ali je sa publikom podelila i anegdote sa nastupa širom Srbije. Svaku pesmu koju je podelila sa Vlasotinčanima, oni su nagradili dugim, dugim aplauzima. Pesma „Sjaj u travi“ posebno je dotakla srca žena.

Svaka od nas mogla je da pronađe sebe u svakom Mirinom stihu, u svakoj izgovorenoj reči.

Ona je tokom večeri govorila i o svom poslednjem romanu „Sazvežđe svitaca“, koji se bavi egoizmom, narcizmom, neobraćanjem pažnje na druge ljude, pojavama koje su sve prisutnije danas, a inspirisan je istinitom pričom o đubretaru iz Beograda, koji mnogo voli da čita i završava fakultet. On je po rečima književnice, heroj Srbije.

Potvrdila je Mirjana Bobić Mojsilović sinoć da se njena poezija rado sluša i čita, da ljudi još uvek vole pisanu reč koju nikakve moderne tehnologije ne mogu da potisu.

Radost publike zadržala se i nakon što su napustili salu i verovatno će trajati do nekog novog stiha koji čuju ili pročitaju.

Galeriju fotografija pogledajte na ovom linku.

 

Objavljeno: 27.12.2023 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca