Pojedinosti o lokalnim izborima u našoj opštini

Po svemu sudeći predstojeći izbori za republičke poslanike i odbornike za lokalne smouprave, zakazani za nedelju 21.jun razrešiće mnoge dileme oko sastava republičkog parlamenta, a još i više u opštinskim i gradskim skupštinama gde se očekuje da će biti mnogo neizvesnija borba, pošto glasači za svoje predstavnike biraju odbornike koje lično poznaju, jer su to njihove komšije, rođaci i prijatelji.

Od predsednika Opštinske izborne komisije Vlasotinca, Aleksandra Jovića, diplomiranog pravnika saznali smo mnoge pojedinosti oko nedeljnih izbora u opštini Vlasotince.

-Na izborima za odbornike Skupštine opštine Vlasotince, raspisanim za nedelju, 21.06.2020.godine, učestvovaće šest izbornih listi i to po redosledu kako su izborne liste prihvaćene od strane Opštinske izborne komisije – informisao nas je Aleksandar Jović, predsednik OIK, o broju stranaka i udruženja koja će učestvovati na izborima u nedelju.

Koji je to redosled, i ko su nosioci lista ?

 • Redosled je sledeći:
 1. ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU – Bratislav Petrović
 2. IVICA DAČIĆ – „Socijalistička partija Srbije ( SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma“ – Nebojša Stojanović
 3. BOLJA SRBIJA – BOŠKO STANČIĆ, DRAGAN JOVANOVIĆ – ZDRAVO DA POBEDI – Boško Stančić
 4. dr SPASIĆ – Dragan Spasić
 5. Pokret za Vlasotince – Samo hrabro – dr Slavoljub Mitov – Slavoljub Mitov
 6. dr VOJISLAV ŠEŠELJ – SRPSKA RADIKALNA STRANKA – Genadije Ilić

U odborničkim klupama u vlasotinačkom lokalnom parlamentu ima mesta za 45 odbornika. Da li nam možete reći koje su stranke predale liste kandidata za svih 45 odbornika, a koje su predale sa nepotpunim brojem kandidata ?

-Stranka Aleksandar Vučić – Za našu decu, Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković ,,Palma“ , kao i Bolja Srbija -Boško Stančić, Dragan Jovanović – Zdravo da pobedi, predli su liste od 45 kandidata za odbornike. Punu listu nisu predali: – dr SPASIĆ – 15 kandidata za odbornike, zatim POKRET ZA VLASOTINCE – SAMO HRABRO -DR SLAVOLJUB MITOVmo hrabro – dr Slavoljub Mitov – 31 kandidat za odbornike i lista dr VOJISLAV ŠEŠELJ – SRPSKA RADIKALNA STRANKA – 15 kandidata za odbornike

Koji je broj građana koji ima pravo glasanja i koji je poslednji datum zaključivanja konačnog broja birača ?

-Ukupan broj upisanih birača na dan 5. juna, kada je je utvrđen ukupan broj birača od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je 23.623, s tim što će se konačan broj utvrditi nakon prijema u OIK rešenja u promena u biračkom spisku nakon zaključenja biračkog spiska i to do 48 časova pre održavanja izbora, tj. 18.06.2020. godine u 24:00 časova

Kako mogu glasati lica koja objektivno ne mogu pristupiti biračkom mestu ?

-Što se tiče lica koja ne mogu da pristupe biračkom mestu a upisana su u jedinstveni birački spisak, njima je omogućeno da glasaju tako što će se imena i prezimena tih lica prijaviti biračkim odmorima u kojima ta lica glasaju i to najkasnije do 11:00 časova. Sve prijave nakon 11:00 časova neće se uzeti u obzir i ta lica ne mogu da ispune svoju građansku dužnost.

U kom vremenu se otvaraju, odnosno zatvaraju biračka mesta ?

-Biračka mesta se otvaraju u nedelju u 07:00 časova a zatvaraju se u 20:00 časova.

 

Objavljeno: 18.06.2020 | Autor: InfoDesk
 • Arhive

 • Vremenske prilike

 • Kursna lista

 • Poslovni prostor u centru Vlasotinca