Pola veka Kulturnog centra Vlasotince

Kulturni centar opštine Vlasotince proslavio je pola veka postojanja. Ova ustanova kulture osnovana je na jučerašnji dan 1972.godine i u prethodnih 50 godina postala je stožer kulturnog života Vlasotinca i okoline, rečeno je na svečanosti povodom jubileja.

-Veliko je zadovoljstvo svih zaposlenih, a verujem i posetilaca, što Kulturni centar svoj pedeseti rođendan slavi u ovom velelepnom zdanju, koje ćemo ostaviti generacijama poštovalaca kulture da u njemu grade neke nove mostove. Rekonstrukcija ovog objekta je najgrandiozniji i najznačajniji projekat koji smo u bliskoj prošlosti realizovali u saradnji sa Ministarstvom kulture i opštinom Vlasotince, koji su investirali po 26 miliona dinara, ukupno 52 miliona. Od početnih 500 metara kvadratnih, došli smo do blizu 1000 kvadrata prostora – rekla je direktor Kulturnog centra Maja Marković.

Ona je naglasila da je ove godine akcenat stavljen na bioskop.


Maja Marković, direktor Kulturnog centra Vlasotince

-Završena je nabavka  DC video projektora, sa pratećom opremom, 3 D sistemom i digitalni audio sistem za filmsku produkciju.  To će nam omogućiti kvalitetne projekcije filmova, a visok kvalitet slike i zvuka naročito su važni mlađim generacijama koje smo uspeli da vratimo u bioskop – rekla je Marković.

Samo resorno ministarstvo u projekte vlasotinačkog Kulturnog centra u prethodnih nekoliko godina uložilo je blizu 30 miliona dinara, a podrška lokalne samouprave je stalna i neizostavna.-Kulturni centar je bio i ostao stecište mnogih događaja koji su nam menjali poglede, širili vidike i činili da sebe preispitujemo i korigujemo onako kako to kultura čini – polako, ali temeljno. Kao što su nam važni brojni infrastrukturni projekti koje intenzivno realizujemo godinama unazad, tako su važni i sadržaji u kulturi. I jedni i drugi obogaćuju naše živote, svako na svoj način – rekao je predsednik opštine Bratislav Petrović.

Povodom jubileja, telegram čestitku poslala je i potpredsednik Vlade Srbije i ministar kulture Maja Gojković. Povelje zahvalnosti Kulturni centar je dodelio resornom ministarstvu i lokalnoj samoupravi, a zaposlenom Draganu Pop Iliću uručena je jubilarna nagrada za 20 godina rada u ovoj ustanovi. Potom je prikazan film „50 godina Kulturnog centra“, delo filmskog stvaraoca i radnika Kulturnog centra Nebojše Ilića Ilketa, kojim je otrgao od zaborava pet decenija postojanja ove ustanove.

 U programu su učestvovali i članovi Ansambla Branko iz Leskovca. Jubilej – pola veka postojanja i rada – Kulturni centar obeležio je i nizom muzičkih, pozorišnih i filmskih predstava, a program svečanosti završava se u sredu 28. decembra novogodišnjim koncertom učenika Muzičke škole „Stanislav Binički“ odeljenja u Vlasotincu, koji će se održati u sali Kulturnog centra s početkom u 18 sati.


 

Objavljeno: 27.12.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca