Polaganjem venaca obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca i odavanjem počasti palim braniocima mosta na Južnoj Moravi, delegacija opštine Vlasotince na čelu sa predsednikom Bratislavom Petrovićem i predstavnici boračkih udruženja vlasotinačke opštine, obeležili su Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Branioci mosta su, na poziv države, čuvali odstupnicu srpskoj vojsci i narodu na putu prema Kosovu. Svoje živote u borbi protiv bugarskih okupatora položilo je 49 boraca Timočke divizije.

-Braneći most, u borbi protiv nadmoćnijeg neprijatelja, vojnici su znali da odlaze u smrt, ali znali su da omogućavaju prolaz srpskoj vojci i narodu na putu prema Kosovu. Zato taj čin svesnog odlaska u smrt srpskih vojnika, uglavnom trećepozivaca, čini još većim. Branili su svoju zemlju, jer nazad se nije moglo, nazad su bila deca, žene, civili i srpska vojska koja je morala tuda proći. Mi smo danas dužni da negujemo sećanje na te hrabre ljude, da današnje generacije vaspitavamo tako. Zbog toga imamo i obavezu da o tome brinemo i da ne dozvolimo da nam se ikada više išta slično ponovi – rekao je između ostalog Srba Takić predsednik vlasotinačkog SUBNOR-a.

On se zahvalio lokalnoj samoupravi na pomoći i podršci koju boračka udruženja dobijaju.

-U poslednjih nekoliko godina opština Vlasotince daje značajna sredstva našim udruženjima, a mi se odužujemo na taj način što sve značajne datume iz nacionale i zavičajne istorije negujemo i obeležavamo. Uspeli smo da obnovimo nekoliko spomenika, spomen ploča i druga značajna obeležja – rekao je Takić.

 

Objavljeno: 11.11.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca