Posle mnogo problema u proteklim godinama „Komunalac“ posluje pozitivno

Na konferenciji za novinare održanoj u prvom ponedeljku juna ove godine, opštinsko rukovodstvo Vlasotinca, saopštilo je da je JKP „Komunalac“ posle dugotrajnih problema na pravom putu, putu oporavka, i da više ne „stanuje“ kriza u ovom javno komunalnom preduzeću. Stalne promene na mestu prvog čoveka „Komunalca“ zasigurno je bio jedan od problema koji su neumitno bili uzrok lošeg stanja u ovom kolektivu. A, takvih promena bilo je često, može se reći čak i prečesto.  Svi ti ricidivi prošlog vremena bili su prouzorkovani promenom rukovodeće strukture vladajuće nomenklature u lokalnoj vlasti i u velikoj meri su bili glavni uzrok pokušaja dobrog i kontinuiranog rada u „Komunalcu“.
– Javno komunalno preduzeće „Komunalac“ je u toku poslovne  2016. godine ostvarilo pozitivan finansijski rezultat i dobit od 299.948,88 dinara iz redovnog poslovanja. Ukupni prihodi u odnosu na prethodnu godinu su smanjeni za 3,2% ili u apsolutnom iznosu za 1.685.569,00 dinara, što je posledica prvenstveno nerealizovanih investicionih aktivnosti. Rashodi pokazuju skoro identičan procenat smnjenja kao i prihodi u odnosu na rezultate iz prethodne godine u iznosu od 1.401.000,00 dinara, što pokazuje da zatečene obaveze još više umenjuju efekat efikasnijeg ukupnog poslovanja samog preduzeće – iznosi nam podatke iz veoma stručno i pedantno obrađenog „Izveštaja o radu i poslovanju JKP „Komunalac“za 2016.godinu“, direktor Svetislav Petrović.
A, šta je bilo sa zaradama radnika. Kako se one isplaćuju ?
– Isplata zarada i Reprograma funkcioniše mesec za mesec. Pomenuti Reprogram iz 2014.godine će biti realizovan, a ono što ostaje je još uvek prisutan zaostatak u isplati iz predhodnog perioda u visini od pet plata. Rešenje ovog problema očekuje se kroz Reprogram koji će biti ponuđen upošljenicima preduzeća u narednom periodu.
Kako se realizuje naplata od fizičkih i pravnih subjekata ?
– I dalje je prisutan problem naplate potraživanja od kupaca po svim osnovama, jer je  veliki procenat zbog zastarelosti roka po pitanju neplativosti krajnje neizvestan, a što sa svoje strane bitno utiče na ukupan finansijski rezultat.
Iz kojih izvora obezbeđujete finansijska sredstva ?
– Osnovnu delatnost rada odredio je osnivač, dakle skupština opštine Vlasotince, i odnosi se na uredno i kvalitetno pružanje komunalnih usluga građana, kao što je odstranjivanje otpadaka i smeća sanitarne i slične aktivnosti, zatim održavanje čistoće na površinama javne namene, održavanje javnih zelenih površina, upravljanje grobljima i pogrebnih usluga, upravljanje pijacama i upravljanje komunalnim otpadom. U toku ove godine, biće završeno Prihvatilište za 100 pasa, kao i izradnja Parking servisa, i iz te dve novoosnovane delatnosti biće naplaćena značajna finansijska sredstva.
Kako rešavate problem servisiranja obaveza prema dobavljačima ?
– Nema tu nikakve misterije. Nabavljamo i kupujemo ono što je prioritetno i što mora da se nabavi, a plaćanja vršimo u dogovoru sa dobavljačima na vreme i u skladu sa dogovorima. Nemamo nikakve kredite, koji bi nas dodatno opterećivali, i tu smo više nego obazrivi, kada su u pitanju eventualna zaduživanja kod banaka.
U vreme, današnje, aktuelne racionalizacije radnih mesta u javnim preduzećima, vi ste dobili radnike iz ugašene Direkcije za urbanizam i izgradnju, i JP „Čistoća“. Da li u tom delu imate problema ?
– Tačno je da smo preraspodelom, a po odluci relevantnih instistucija naše opštine u našem preduzeću došli su, ti,  novi radnici. Oni će sigurno biti upošljeni tamo gde je najurgentnije i najpotrebnije. Biće posla za sve oni koje hoće i žele da rade. Kada počne da radi Prihvatilište za pse, i kada zaživi rad parking servisa u okviru „Komunalca“, eto rešenja da svi dobiju određena radna mesta.
Veliki broj Vlasotinčana  još uvek žali za „Malom pijacom“ u gornjem delu grada. Mnogi govore da će ta pijaca opet profunkcionisati ?
– Hoće. I uveliko se radi na rešavanju tog problema. Ali, mora se poštovati zakon i propisi iz dela sanitarnih i tehničkih potreba, gde uveliko rade određene stručne službe iz opštine, i ,,Mala pijaca“ će biti opet u pravoj i punoj funkciji potrebeagrađana Vlasotinca – kaže nam prvi čovek JKP „Komunalac“ iz Vlasotinca, Svetislav Petrović, koji je zasigurno jedan od najzasluženiji za ozdravljenje ovog kolektiva.
Za okvir
DONACIJA AMBASADE JAPANA
U konkurenciji 400 projekata, projekat  vlasotinačkog ,,Komunalaca“ je jedan od osam projekata koji je prošao na konkursu kod japanske ambasade, avredan je 58.000 evra.
– Veoma smo zahvalni ljudima iz ambasade Japana. Dobijena sredstva su namenskog karaktera i iskoristićemo ih za nabavku „autosmećara“ za odvoženje i deponovanje otpada iz uskih i nepristupačnih ulica. Do sada smo taj posao obavljali traktorom – informiše nas direktor Petrović.

 

Objavljeno: 05.07.2017 | Autor: Vlastimir Stamenković
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca