Postanite „Čuvar sećanja” – Digitalizacija zavičajnog fonda

Na konkursu za sufinansiranje ili finansiranje projekata u oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa u Republici Srbiji u 2023. godini, koji je raspisalo Ministarstvo kulture, vlasotinačka biblioteka je konkurisala projektom „Podizanje individualnih kapaciteta zaposlenih u biblioteci za rad na digitalizaciji zavičajnog fonda i stare knjižne i neknjižne građe.

-Naš projekat je prihvaćen, pa smo zahvaljujući odobrenim sredstvima nabavili: skener za digitalizaciju, tri računara, tri štampača, eksterni hard disk, tri operativna sistema Vindovs, urađen je novi veb-sajt, nabavljen softver za listanje i obradu knjiga – kaže Srba Takić, direktor biblioteke.

Uz opremu koju su sličnim projektom dobili još 2016. godine i zahvaljujući kojoj su već digitalizovali veliki broj zavičajne knjižne i neknjižne građe, sada će se taj posao ubrzati, biti kvaliteniji, a obrađena građa biće dostupnija korisnicima.


„Mada se još uvek nismo oporavili od požara 2008. godine, svesni da smo mnoge knjige, još više rukopise, lične beleške, zapise i sećanja, kao i fotografije, plakate, pozivnice i sl. zauvek izgubili, koristimo ovu priliku da zamolimo sve naše članove, ali i sve dobronamerne Vlasotinčane, naravno i one koji to nisu, a koji imaju bilo kakav dokument ili knjigu kojima možemo obogatiti svoj zavičajni fond, da nam to ustupe radi digitalizacije. Zbog gorkog iskustva koje imamo više nego bilo koja druga ustanova kulture, shvatamo značaj digitalizacije, zato smo i uložili velike napore da nabavimo novu, savremeniju opremu, kako bismo trajno sačuvali pisana svedočanstva u vezi sa našim zavičajem” – kazao je gospodin Takić i dodao:

„Naravno, razumejući da taj posao ne možemo ni približno dobro uraditi bez saradnje i pomoći naših članova, svih Vlasotinčana, kao i onih koji žive van Vlasotinca, ali svoj rodni kraj čuvaju u srcu, ponosni na svoje poreklo, ovom prilikom molimo sve koji imaju bilo kakve zapise, sećanja, fotografije, plakate, pozivnice, ulaznice, karte, afiše, prigodne štampanice za raznorazna kulturna i javna dešavanja iz prošlosti Vlasotinca, da nam to ustupe radi skeniranja i digitalizovanja. Posle obavljenog posla sve pozajmljeno će im biti uredno vraćeno, a imena svih darodavalaca biće upisana u „Čuvare sećanja.”

Viktor Igo je zapisao: „Ko ne čini za druge, ne čini ni za sebe,” a Žorž Danton: „Ne možete odneti svoju domovinu na đonovima svojih čizama!” Naša domovina i naš zavičaj žive u srcima svih nas koji je volimo i koji imamo obavezu da udružimo napore radi čuvanja od propasti i prolaznosti svega onog što nam je još uvek dostupno, da bismo bolje upoznali svoju prošlost, na kojoj temeljimo sadašnjost i gradimo budućnost. Digitalizacija će omogućiti da jednim klikom i pristupom sajtu biblioteke svako zainteresovan otputuje u nekadašnje Vlasotince, sazna mnoge nepoznate stvari, vidi mnoge fotografije, zapise i dr. za koje nije ni znao da postoje, da ih koristi za svoja istraživanja, pisanja ili, jednostavno, radi boljeg upoznavanja.

Zato, podržite ovaj projekat i potvrdite svoju ljubav prema zavičaju, postanite i vi „Čuvar sećanja”!


 

Objavljeno: 01.11.2023 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca