Drustvo » Potpisan sporazum o učinku NSZ – Veća šansa za posao preko programa NSZ

Potpisan sporazum o učinku NSZ – Veća šansa za posao preko programa NSZ

U ovoj godini, kao i proteklih godina, cilj Nacionalne službe za zapošljavnje biće unapređenje kvaliteta radne snage i ulaganje u ljudski kapital, uključivanje mladih ljudi, koji izlaze iz sistema obrazovanja, kao i mogućnost da nezaposlena lica obuku „Put do uspešnog preduzetnika“ pohađaju onlajn kroz platformu, koja je obezbeđena od strane GIZ-a, preko globalnog programa Nemačke razvojne saradnje, rekao je direktor NSZ Zoran Martinović.

On se zahvalio ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Dariji Kisić Tepavčević i resornom ministarstvu, na zajedničkom zalaganju u definisanju godišnjih aktivnosti NSZ i podršci u realizaciji istih.

„Potpisivanjem ovog Sporazuma i usvajanjem Programa rada od strane Vlade Republike Srbije, stekli su se uslovi za početak realizacije jedne od važnijih aktivnosti, a to je raspisivanje Javnih poziva i konkursa, za sprovođenje programa zapošljavanja koji će biti raspisani do kraja januara 2022. godine „ naveo je Martinović.

Javni pozivi, biće raspisani tako da poslodavci ne moraju dostavljati svu dokumentaciju lično, već će NSZ iz baze podataka i evidencije drugih službenih organa, pribaviti sama, objasnio je Martinović i posebno istakao povećane iznose pojedinih subvencija i novčanih naknada.

Ministarka Kisić Tepavčević, nakon potpisivanja sporazuma, rekla je da se jedana od važnih aktivnosti odnosi na realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja, za šta je ove godine obezbeđeno 6,5 milijardi dinara.

„Planirano je da se u mere aktivne politike zapošljavanja ove godine uključi više od 20.000 nezaposlenih, od kojih je 2.285 osoba sa invaliditetom“ navela je ministarka. Ona je dodala da su ovogodišnja sredstva za aktivne mere zapošljavanja veće od prošlogodišnjih za 1,3 milijarde dinara.

Dodatnih 102.850 nezaposlenih lica (od kojih je 5.215 osoba sa invaliditetom) biće uključeno u mere iz sistema aktivnog traženja posla.

Poslodavcima i tražiocima zaposlenja sve informacije za učešće u merama aktivne politike zapošljavanja, neophodna podrška, podnošenje zahteva prema aktuelnim javnim pozivima biće dostupne putem više kanala: neposredno, putem pošte ili elektronskim putem u nadležnim filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje, sajta, kao i putem zvanične stranice na društvenoj mreži LinkedIn.

 

Objavljeno: 30.01.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca