Potpisan ugovor o nastavku saradnje na projektu Godina preduzetništva u Vlasotincu

Opština Vlasotince i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga potpisali su u Razvojnoj agenciji Srbije, u Beogradu, ugovor o nastavku saradnje na projektu Godina preduzetništva u Vlasotincu. Ovaj projekat u skladu je sa politikom republičke vlade koja ove godine takođe sprovodi projekat Godina preduzetništva, usmeren na jačanje poslovanja i unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća koja su pokretač razvoja svake ekonomije. Opština Vlasotince prva je lokalna samouprava u Srbiji koja je ovaj projekat prilagodila lokalnim okvirima i implementirala ga u saradnji sa Centrom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

– Ovo je odličan primer kako se veliki projekti mogu primeniti u manjim sredinama, uz angažovanje lokalnih samouprava i regionalnih razvojnih agencija.Primer saradnje Vlasotinca i Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okrugamože biti model za sve ostale opštine kako da pokrenu preduzetnički duh u svojim sredinama – rekao je ovom prilikom direktor Razvojne agencije Srbije Željko Sertić i najavio da će RAS kontaktirati druge opštine kako bi se realizovalislični mini – regionalni projekti u celoj Srbiji.

– Naš tim se u ovoj godini intenzivno koncentrisao na rad sa malim i srednjim preduzećima i početnicima u biznisu. Iza nas su rezultati čija smo najbolja iskustva pretočili u konkretnu saradnju sa opštinom Vlasotince, a namera nam je da proširimo saradnju i na ostale opštine – rekla je direktor Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Biljana Stanković.

Nakon raznih obuka na temu započinjanja sopstvenog posla ili unapređenja postojećeg, najvažniji segment je činjenica da su izdvojena sredstva u iznosu od milion dinara kao podsticaj preduzetnicima, za koja će oni konkurisati svojim biznis planovima.

– Vlasotince ima nepunih 30 000 stanovnika, ali ima blizu 1200 privatnih firmi u kojima radi oko 5000 radnika i četiri pogona stranih investitora u kojima je zaposleno oko 1300 ljudi. Preduzetnički duh u našoj sredini oduvek je postojao, a najbolji njegov izdanak je veliki predratni industrijalac i gradonačelnik Beograda između dva rata, Vlada Ilić, koji je rodom Vlasotinčanin. Zato smo se, kao lokalna samouprava i angažovali da ponovo oživimo preduzetnički duh i da podstaknemo ljude na pokretanje sopstvenog posla – rekao je ovom prilikom predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović.

Projekat je započet u maju ove godine, a aktivnosti će biti nastavljene do kraja maja 2017. Njegova ukupna vrednost je 5,7 miliona dinara.

 

Objavljeno: 23.12.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca