Predstavljena knjiga Novice M. Jovića “Žena“

U Narodnoj biblioteci „Desanka Maksimović“ u petak, 10. novembra priređeno je predstavljanje knjige poezije Novice M. Jovića “Žena“.

Ova knjiga je nastala kao rezultat uspešne saradnje dve ustanove kulture, Kulturnog centra Vlasotince i Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“. Ovo je četvrta knjiga iz edicije Mislenik. Novica Jović živi za svoje pesme i živi kroz pesme. Nema sata da on nije sa olovkom u ruci – istakao je Srba Takić, urednik izdanja.

Žena je bila i ostala večita inspiracija književnicima, slikarima, vajarima, muzičarima. U knjizi Novice Jovića „Žena“, njegova nežnija polovina je u centru pažnje i izvor je njegovih osećanja. Zato o njoj peva, prolazi kroz vreme, seća se mladosti, uspomena, ljubavi, lepote koja ga nadahnjuje. Ko bude čitao poeziju Novice Jovića prepoznaće iskrenost pesnikove duše, čoveka – pesnika koji zna da voli – zapisao je, između ostalog, u recenziji knjige književnik i književni kritičar Dragiša Marković.

Autor Novica Jović inspiraciju i nadahnuće za svoje stvaranje nalazi svakodnevno i u svakom trenu. Bogat stvaralački opus kroz pesničke slike i slojeve otkriva tanane niti ljudske duše, bogat duhovni svet tkan od slobodnih stihova koji trepere i nižu se u skrivenim hodnicima njegove duše – zapisala je u pogovoru knjige Ana Jović, profesor književnosti.

Hteo sam iz svog ugla da iznesem zahvalnost ženi, inspiraciji koja ne vene. Najveći broj mojih pesama posvećen je ženi. Ovo je ugao mog posmatranja iz pređenog puta koji je ostao iza mene. U tim tragovima pesama ću trajati onoliko koliko pisana reč traje. Moje je da vam ih ostavim a vaše da ih pronađete – poručio je autor knjige Novica M. Jović.

Poeziju Novice Jovića kazivale su te večeri Ivana Krainčanić i Žaklina Stefanović. One su na poseban način dočarale svu lepotu ljubavi i stihova inspirisanih ljubavlju, stihova posvećenih ženi.

Ovo je četvrta knjiga vlasotinačkog autora koji je do sada napisao preko 16.000 pesama. Knjigu aforizama „Nešto između“ objavio je 2010. godine, tri godine kasnije iz štampe je izašla knjiga aforizama „Tragovi na vetru“. Svoj pesnički prvenac „Rosulja pod kamenom“ objavio je 2014. godine, a ove godine u izdanju Kulturnog centra i Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“ objavljena je zbirka poezije „Žena“.

Ni ovoga puta Novica Jović nije menjao svoje saradnike. Kao tehnički urednik potpisuje se Boban Dimitrijević, idejno rešenje naslovne strane dao je Zoran Stojičić, dok je autor slike na naslovnoj strani Milentije Petković. Recezent knjige je Dragiša Marković a urednik izdanja Srboljub Takić.

 

Objavljeno: 11.11.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca