Predstavljena knjiga „Sećanja i ljubavi“ Aleksandra Tokovića, kantautora iz Subotice

U Narodnoj biblioteci „Desanka Maksimović“ u Vlasotincu predstavljena je knjiga „Sećanja i ljubavi“ Aleksandra Tokovića, kantautora iz Subotice. Promociju je organizovao Vinski viteški red „Simeon“ iz Vlasotinca, u okviru obeležavanja 13. godišnjice postojanja.

Promociju je otvorio Svetislav Petrović, predsednik Skupštine Vinskog viteškog reda „Simeon“, koji je podsetio da je Aleksandar Toković jedan od osnivača Festivala ljubavi i vina u Subotici, ali i veliki ljubitelj Vlasotinca i vlasotinačkog vina.

U ime domaćina prisutne je pozdravio Srba Takić, direktor biblioteke, koji je istakao umetnički i istorijski značaj knjige „Sećanja i ljubavi“. Toković je opisao saradnju sa mnogim poznatim muzičarima: Miki Jevremović, Arsen Dedić, Leo Martin, Bilja Krstić, Aki Rahimovski, Kornelije Kovač, Zvonko Bogdan… To su samo neka imena iz sveta muzike koja su u proteklih 20 godina učestvovala su na Festivalu ljubavi i vina.

Autor na nekoliko strana u knjizi opisuje svoje dolaske u Vlasotince, a posebno susrete sa scenaristom Sinišom Pavićem.

-Na jednoj takvoj večeri desio nam se susret sa Sinišom i njegovom suprugom Ljiljanom, koja je bila koscenarista i pisac pomenutih dela, spremajući se da krenu kući. Istog trena zasvirali smo „A sad adio…“, na šta se Siniša nasmejao i odložio svoj odlazak. Ostali smo do dugo u noć, pričali o raznim stvarima, između ostalog i o fenomenu Šojića. Siniša mi je rekao da je osmišljavajući njegov karakter, imao zamisao i želju da stvori lik bez ijedne pozitivne osobine. Uspeo je u tome“- zabeleženo je u priči „Siniša“ iz 2014. godine.

Sam autor izveo je nekoliko svojih pesama na gitari u pratnji Jasne Vasić na tamburici, koja je ujedno i čitala odlomke iz knjige. Na kraju je Sreten Milenković, veliki majstor Vinskog viteškog reda „Simeon“, uručio Aleksandru Tokoviću vlasotinačku vitešku odoru kao mali znak pažnje za zasluge.

 

Objavljeno: 21.04.2023 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca