Predstavljena zbirka pesama Nikole Momčilovića „Posle ponoći“

Odavno za neku pesničku zbirku nije bilo toliko interesovanje kao za poetski prvenac Nikole Momčilovića „Posle ponoći“, koju je izdala biblioteka Desanka Maksimović iz Vlasotinca. Predstavljena u ponedeljak, 4. marta, privukla je zavidnu pažnju prijatelja i poznavalaca dosadašnjeg Nikolinog literarnog rada.

Nakon dobrog prijema njegove prve knjige, zbirke kratkih priča „Običan dan“, Nikola se ovom pesmaricom potvrdio kao talentovani posvećenik pisanju i građenju nekog boljeg, produhovljenijeg sveta, putem svoga literarnog stvaralaštva.

-On govori kroz pesme bilom svoje generacije, sumnjičav je ali i iskren, nesiguran je i nepoverljiv, tražeći podršku i priznanje, zato se tek stihovima ispoveda – uveo nas je u ovo zanimljivo veče urednik knjige i direktor biblioteke Srba Takić.

U istom tonu govorila je i Svetlana Pešić, navodeći: „Pesme iz ove zbirke izrasle su iz pesnikove potrebe da se snađe u burnom moru života, onom kojem nudi posvećenost ali i traži sebi oslonac, tragajući za sobom Nikola je tu sigurnost pronašao u poeziji“.

-Iščitavajući zbirku „Posle ponoći“ stekla sam još jači utisak o Nikolinoj darovitosti, zato od njega očekujem još veće pesničke uzlete i domašaje – kazala je Marija Popović, pesnikinja.

Zahvaljujući se na lepim rečima i na poverenju koje su mu iskazali svojim prisustvom Nikola Momčilović je, ne želeći da govori o svom literarnom radu („Ostavljam da moje pesme govore umesto mene, a vama da presuđujete o njima“), pročitao je tek pogovor iz knjige.

Stihove iz ove zbirke čitale su gimnazijalke Sofija Mitić i Milica Pavlović, koje su time program uvele u prijatno druženje i prijateljske razgovore još dugo posle završetka zvaničnog dela programa.

 

Objavljeno: 06.03.2024 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca