Pre(d)uzmi svoju budućnost – Učenici Tehničke škole pobrali aplauze

Više od 100 izlagača predstavilo se 13. i 14. decembra na Sajmu privrede i preduzetništva Ekspo Niš 2018 , a svoje mesto među njima imali su i vlasotinački privrednici. Oni su na zajedničkom štandu izložili svoje proizvode u saradnji sa Turističkom organizacijom i pod pokroviteljstvom opštine Vlasotince.

-Lokalna samouprava je organizovala nastup vlasotinačkih firmi da izlože svoje proizvode i razmene iskustva sa drugim kompanijama. Prvi put smo ovde, a plan nam je da našim privrednicima omogućimo nastupe i na drugim sajmovima u zemlji i inostranstvu – rekao je predsednik opštine Zoran Todorović.

Prvog dana sajma održana je i stručna konferencija „Potrebe privrede za kadrovima i primena Zakona o dualnom obrazovanju“ gde je jedan od panelista bio direktor Tehničke škole u Vlasotincu Milivoje Đorđević, a posebna atrakcija bili su učenici ove škole koji su ušli u konferencijsku salu u uniformama predviđenim za zanimanja za koja se školuju.

-Ovde smo da predstavimo naših šest profila u dualnom obrazovanju i učeničke kompanije koje se takmiče. Nadamo se da će naredne godine, zbog potrebe firmi, da se uvede i električar po dualnom sistemu. Svi sadašnji profili su u privredi, trenutno 12 kompanija ima ugovore sa školom i deca tamo idu na praktičnu nastavu. Od sledeće godine, kada mehaničar motornih vozila i operater građevinskih radova uđu u kompanije, biće 25 privrednih subjekata koji sarađuju sa školom – kaže Đorđević.

On je sa novinarima podelio i vest da je juče Tehnička škola iz Nemačke, koja je ranije donirala mašine vlasotinačkoj školi, poslala mejl sa informacijom da žele da doniraju profesionalne mašine koje su obezbedili od kompanije MTU, tri glodalice i jednu brusilica , inače potrebne školi. Prevoz će za njih organizovati, kao i prošli put, kompanija Gruner. Ova škola je nedavno dobila priznanje u oblasti građevinarstva proglašena je za jednu 11 najboljih srednjih škola u Srbiji i za to dobila od resornog ministarstva 720.000 dinara da organizuje skupove i pokaže drugim školama kako radi. A razlog za ovu posebnost je smer operator osnovnih građevinskih radova, lansiran na predlog austrijske i naše privredne komore i Ministarstva prosvete.

-Ovaj smer nije htela ni jedna od 27 građevinskih škola u Srbiji. U pitanju je profil u kom je objedinjeno sticanje znanja za zidara, tesara i armirača. Škole su se plašile da ga niko neće upisati i da će izgubiti odeljenje. Mi smo ga prihvatili i upisali 25 učenika – naglašava Đorđević.

Iako su mnogi od učesnika juče ocenili da poseta nije bila velika, u organizaciji sajma naglasili su da je on namenjen lokalnim samoupravama koje dovode privrednike sa svoje teritorije i da je mesto okupljanja kako kompanija, tako i predstavnika ministarstava, Privreden komore, Nacionalne službe zapošljavanja, poslovnih asocijacija i turističkih organizacija. Sajam je održan pod sloganom Pre(d)uzmi svoju budućnost.

 

Objavljeno: 16.12.2018 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca