Pripremni kurs i polaganje za zvanje gljivara Mikološko-gljivarskog saveza Srbije

U organizaciji MGSS na Kopaoniku je u periodu od 24. do 30. jula ove godine održan kurs za zvanje gljivara. Predavanjima profesora Branislava Uzelca, autora kursa, slusalo je 28 polaznika. Po rečima profesora Uzelca cilj ovog kursa je pre svega smanjenje trovanja gljivama, a ovo je put stvaranja kadrova koji će sa punim autoritetom moći da daju pouzdane informacije o jestivosti gljiva svakom ko to zatraži od njih. Takođe će raditi na edukaciji sa narodom, a ciljna grupa su deca. Oni koji budu dobili zvanje gljivara potpisaće kodeks MGSS i obavezu da će poštovati zakone, a MGSS zadržava pravo da svakom onom ko se ne ponaša u skladu sa pravilima, bez obzira na zvanje, to zvanje oduzme.

U okviru manifestacije „Dani vrganja“ na Kopaoniku 2. septembra ove godine sproveden je ispit za zvanje „Gljivar“. Od 54 kandidata koliko se prijavilo za polaganje ovog ispita polozilo je 30 što je veliki uspeh. Ispit je sproveo profesor Branislav Uzelac predsednik Komisije za nauku i edukaciju Mikološko- gljivarskog saveza Srbije. Doprinos su dali i članovi ispitne komisije: dr Miroslav Marković sa Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu iz Novog Sada, Berislava Ilić, stručni saradnik u okviru odeljenja za biodiverzitet Zavoda za zaštitu prirodne sredine Srbije iz Beograda i prof.dr Maja Karaman sa Prirodno – matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Zvanje gljivara stekle su i naše dve sugrađanke, Sunčica Jović i Žaklina Stefanović.

Velika zahvalnost se upućujemo predsedniku MGSS Zoranu Jelenkovicu koji je velikim zalaganjem uspeo da obezbedi uslove za održavanje kursa i ispita, kao i svečanost povodom dodele potvrda kandidatima koji su stekli zvanje „gljivar“ – kazala je Sunčica Mitrović.

 

Objavljeno: 07.09.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca