Problem pasa lutalica se rešava ubijanjem ?

U Vlasotincu se oduvek problem pasa lutalica rešavao ubijanjem. Poslednjih deset godina, način ubijanja je trovanje. Otrov se obično baca u centru, pored bolnice, u parku, pored jezera i keja gde se deca najčešće igraju…. Pored toga što psi umiru u najgorim mukama, ponekad i satima, otrov može da dođe i u posed dece koja se sa tim psima i u tim istima parkovima igraju.

Poslednje „čišćenje“ odigralo se u periodu od 5. do 13. januara ove godine. Članovi udruženja za zaštitu životinja „Protekta“ svakodnevnno obilaze i hrane pse. Pri povratku sa jedne takve aktivnosti, 5.1. 2017. godine u 19:45 predsednica udruženja Borka Mitić je naišla na tri psa sa vidnim znacima trovanja u centru grada ispred opštine. Pošto su trovanja česta, svako od nas uvek kod sebe ima aktivni ugalj da bi mogli odmah da delujemo. Odmah je psima dala terapiju, ali dok je auto došao da ih odveze kod veterinara, psi su uguinuli. Otrov je dat, po njenoj proceni petnaestak minuta pre toga i nadamo se da će policija svoj posao odraditi i pronaći kameru na kojoj se vidi počinilac. Te noći, nađena su četiri leša.

Trovanje se nastavilo i pred Srpsku Novu godinu kada je pronađeno još pet leševa. Trenutno tragamo za još desetak pasa, tačan broj ne znamo, ljudi nam se svakodnevno javljaju tako da se broj stalno povećava. Slučaj je kao i uvek do sada prijavljen policiji, i od strane udruženja i pojedinaca čiji su psi nastradali.

Pre toga, trovanje je bilo oktobra meseca, kada je otrovano preko deset pasa. Uglavnom se se „čisti“ pred Vinski bal ili kad predstoje neke manifestacije u gradu!

Nekad se dešava da trovanja budu organizovana tako da u isto vreme bude bačen otrov kod bolnice, u centru, kao i na putu za Leskovac. Godišnje bude bar po pet akcija trovanja.

Naše udruženje, ne zna broj ubijenih pasa u poslednjih nekoliko godina, samo pamtimo strahote i bolove tih životinja koje su nam na rukama umirale.

Ovako se problem ne rešava, oni koji te pse pustaju posle par meseci čuvanja, treba da budu najstrožije kažnjeni. To bi trebao da bude početak, a ubijanje i zlostavljanje je krivično delo za koje preti kazna zatvora ili novčana kazna.

Ovom zadnjom čistkom, ako niste znali, dragi Vlasotinčani, svi koji ste prolazili pored keja i po parkovima, gazili ste po leševima otrovanih pasa. Niste osetili? Niste naravno. Prekrio ih je sneg a smrad se nije širio zato što je bio minus….
Sad se sneg topi, leševi se pojavljuju….
UŽIVAJTE U SUNCU!  I DA ZNATE, OD BOŽIĆA JE OTROVANO 20 PASA!

Društvo za zaštitu životinja „PROTEKTA“ Vlasotince

 

Objavljeno: 03.02.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca