Profesor fizičke kulture Miloš Tričković među jagodama

Nezaposleni profesor fizičke kulture Miloš Tričković (31) iz Vlasotinca, u nedostatku posla za koji se školovao, okrenuo se poljoprivredi. U Crnoj Bari, sedam kilometara od Vlasotinca, gaji jagodičasto voće.

-Deda je svojevremeno pravio kuću u Crnoj Bari, otac u Vlasotincu, sad se vraćamo – kaže Miloš i objašnjava kako je sve počelo.

-Poljoprivreda me prati od malih nogu. Moji su obrađivali zemlju, sadili su kukuruz, pšenicu, kao i većina. Onda 2013.godine, kada sam bio na trećoj godini fakulteta, hteo sam da krenem nekim drugim pravcem. Da pokušamo sa jagodičastim voćem i da se to isplati. Danas pod jagodičastim voćem imam 50 ari, imao sam 80 ari prošle godine, a za sledeću godinu planiram da zasadim oko hektar površine. Ove godine sam posejao ovas kao predkulturu, da bih u avgustu mogao da sadim jagodu – priča Miloš.

Kaže da je teže raditi sa ljudima nego ovde u prirodi. Dodatna je prednost, veli, ako volite poljoprivredu. Rezultatima je zadovoljan.

-Oko 4-5 tona jagode na 30-ak ari prosečno godišnje. Imam dobru saradnju sa hladnjačom. On finansira šta treba, a kad završimo i jagodu i malinu sednemo i napravimo presek stanja. Imam bazen od 75 000 litara namenjen navodnjavanju.

Dovedena je voda sa izvora u dužini od oko 2,5 km do tog bazena i još oko 3,5 km imamo ukopana creva. Sve parcele su pokrivene sistemom kap po kap. Planiram i orošavanje da stavim u malini kasnije – dodaje mladi poljoprivrednik.

Otkupna cena, veli, treba da bude zlatna sredina. Cilj mu je da zaokruži proizvodnju.Ove godine sam uzeo u zakup pet hektara državne imovine na 25 godina.

-Napravili smo zadrugu sa drugarima, Opšta poljoprivredna zadruga Rosulja Vlasotince, članovi su sve ljudi ispod 35 godina starosti koji već već rade poljoprivredu. Planiramo proizvodnju voćnih rakija. U zavisnosti od toga, biće na tih pet hektara vinograda, kruške i dunje – najavljuje Miloš i dodaje da će proizvodnju jagodičastog voća svakako da nastavi. Jedan od planova za ovu godinu je i ženidba.

 

Objavljeno: 17.06.2019 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca