Projekat Dijalek(a)t – očuvanje dijalekta i govora našeg kraja

Opština Vlasotince je za realizaciju projekta „Dijalek(a)t“ od Ministarstva kulture i informisanja dobila sredstva u iznosu od 26 miliona dinara. Projekat će biti realizovan u okviru konkursa „Gradovi u fokusu“. U realizaciji ovog projekta opština Vlasotince učestvovaće sa 20,6 miliona dinara. Sredstva su namenjena između ostalog za rekonstrukciju sale Kulturnog centra (bioskopa) kao i za realizaciju drugih aktivnosti.

 

„Projekat „Dijalek(a)t“, između ostalog, podrazumeva rekonstrukciju sale bioskopa, veoma važnog prostora za sve Vlasotinčane, jer se u njemu odvija veliki broj kulturnih manifestacija, događaja, projekcija filmova… Bili smo veoma uporni, pre mesec dana kada su članovi tima “Gradovi u fokusu” boravili u Vlasotincu uspeli smo da ih ubedimo da je baš naš projekat veoma važan za našu lokalnu zajednicu. Da se trud isplatio pokazuje i to da smo od deset gradova i opština mi drugi na listi po dodeljenoj sumi od 26 miliona dinara. Ta suma nije dovoljna za potpunu realizaciju rekonstrukcije sale bioskopa pa je lokalna samouprava opredelila još 20,6 miliona dinara neophodnih za kompletnu adaptaciju pomenutog prostora“, rekao je na konferenciji za novinare Zoran Todorović, predsednik opštine Vlasotince.

 

On je ovom prilikom podsetio da opština Vlasotince ima 80 spremnih projekata sa kojima će konkurisati kako kod domaćih tako i kod stranih donatora.

 

Član Opštinskog veća zadužen za kulturu i informisanje Zoran Stamenković, i član projektnog tima, istakao je da je strateško opredeljenje opštine da osim ulaganja u infrastrukturne objekte ulaže i u objekte namenjene kulturnim sadržajima. „Neophodno je da mi kao lokalna samouprava zaštitimo sve što je vredno, od opšteg i zajedničkog interesa. Odlučili smo da rehabilitujemo, osvežimo i osnažimo kulturne potencijale koje imamo kako u gradu tako i u selima. Kroz ovaj projekat Vlasotince će dobiti veoma reprezentativan objekat za kulturna dešavanja. U okviru projekta „Dijalek(a)t“ istakli smo značaj očuvanja dijalekta i govora našeg kraja, istakli smo značaj govora naših predaka“, istakao je Zoran Stamenković.

 

Ispred projektnog tima prisutnim novinarima obratila se i Vesna Đorđević, koordinator, rekavši da projekat ima regionalni značaj, da obuhvata područje od Niša do Vranja, deo za koji je karakterističan južnjački dijalekat. Ona je istakla da je rekonstrukcija sale Kulturnog centra samo jedan segment projekta, te da će se u bioskopu održavati pozorišne predstave na dijalektu, kao i druge kulturne manifestacije raspoređene po tematskim celinama.

 

„Projekat će trajati šest meseci, infrastrukturni deo je samo jedan njegov segment, naša ideja je da na jednom mestu u Vlasotincu okupimo i umrežimo sve kulturne centre juga Srbije i da bar jedna manifestacija u okviru svih bude na dijalektu, i da to postane tradicija“, rekla je Vesna Đorđević.

 

Projekat „Dijalek(a)t“ je jedan od 10 projekata koji je Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo od 58, koliko ih je bilo prijavljeno na konkursu „Grad ovi u fokusu 2017“.

 

Dani lokalnog dijalekta, bogatstvo različitosti se ogleda i u dijalketima koji se koriste širom naše zemlje. S obzirom da je naš lokalni dijalekt deo našeg kulturnog nasleđa i našeg identiteta, nešto čega ne treba da se stidimo, TO planira da kroz organizivanje ove manifestacije  podigne svest o negovanju lokalnog dijalekta koji polako nestaje. Kroz organizaciju takmičenja u aforizmima na dijalektu, i pisanju kratkih priča i pesama, sa akcentom na humor koji svakako ne nedostaje našem mentalitetu, kao i posvećivanje pažnje lokalnim nadimcima, kao krajnji rezultat  planira se malo džepno izdanje svih onih najinteresantnijih tekstova na dijalektu.

Manifestacija je od ove godine deo redovnog programa Turističke organizacije opštine Vlasotince, a planirano je da se naredne godine popularišu i drugi sadržaji na ovaj način.

Ove godine, manifestaciju su zajedno pripremili tim projekta Dijalekat i Turistička organizacija opštine Vlasotince.

Projekat Dijalek(a)t sprovodi opština Vlasotince, a sufinansira Vlada Srbije preko Ministarstva kulture i informisanja.

Tekst je deo projekta koji sufinansira opština Vlasotince. Stavovi izneti u tekstu ne izražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

 

Objavljeno: 25.06.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca